Salariatii care si-au negociat castigurile in valuta vor dori sa se intoarca la leu.
Incertitudinea de pe piata valutara a dat peste cap planurile multora. Salariatii care si-au negociat castigurile in valuta vor dori sa se intoarca la leu, iar exportatorii vor fi nevoiti sa-si regandeasca afacerile.

Sfarsitul anului va fi caracterizat de un risc valutar mult mai mare decat pana acum. Leul se va aprecia si deprecia fata de euro si dolar in functie de raportul dintre cerere si oferta, deoarece Banca Centrala nu va mai interveni pe piata pentru a calauzi tranzactiile valutare. Populatia este sfatuita sa-si tina economiile in banci, nefiind recomandat sa se supuna unui risc pentru care nu este pregatita. "Piata nu este pregatita pentru impactul psihologic la care va fi supusa. In primele zile dupa decizia BNR domnea o nervozitate si o deruta atat printre deleri, cat si printre clientii bancilor. Oamenii erau obisniti cu turnul de control al Bancii Nationale si lasati singuri nu au stiut ce sa faca", a precizat Radu Craciun, senior analist la ABN-AMRO, cu ocazia seminarului "Scaderea dobanzilor in perspectiva liberalizarii contului de capital", organizat de Ziarul Financiar impreuna cu ING Bank. Banca Centrala (BNR) se fereste sa faca prognoze, sa dea cifre, insa tendintele sunt clare: "curs volatil si scaderi ale dobanzilor cu pasi marunti, facuti in concordanta cu rata inflatiei", spune Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.

PIERDERI. "Oamenii de afaceri cred ca asista la un joc paralel, rupt din scenariul real, care incepe sa semene tot mai mult cu un scop in sine, bun pentru intermediarii financiari", a spus Florin Pogonaru, pesedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El a adaugat ca exportatorii sunt nemultumiti de variatiile mari ale cursului de la o zi la alta, de la o saptamana la alta.

"Din cand in cand auzi ca astazi a crescut valuta, adica este o zi in care exporturile sunt subventionate prin curs. Ce sa mai inteleaga oamenii de afaceri?", a adaugat Pogonaru. Raspunsul a venit de la Radu Craciun. Vor pierde si firmele de utilitati sau de telefonie care au tarifele negociate in valuta.

CASTIGATORI

Principalii beneficiari ai aprecierii leului vor fi cei care importa tehnologie, materiale si echipamente, a declarat viceguvernatorul BNR. Astfel, industria se va putea moderniza. Si populatia va beneficia de aceste avantaje, deoarece produsele din import nu se vor mai scumpi, ba chiar s-ar putea ieftini, in cazul aprecierii leului. Insa adevaratul castig va fi ca economia romaneasca va fi pregatita sa faca fata celei europene, iar firmele care astazi nu sunt competitive vor deveni sau vor disparea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.