Finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi blocata, in lipsa unor investitii de miliarde de euro

Proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda ar putea ramane doar pe hartie, in lipsa demararii unor alte investitii costisitoare in sistemul energetic, au avertizat, ieri, oficiali ai companiei Nuclearelectrica. „Declaratiile pun in pericol securitatea energetica a Romaniei“, este de parere deputatul PSD Iulian Iancu, citat de Gardianul.

"Acest proiect trebuie corelat cu alte mari programe cum ar fi finalizarea amenajarii Dunarii in zona Bala de catre Ministerul Transporturilor si construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita. Acestea trebuie realizate pana la inceputul probelor pentru punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4", a declarat, ieri, Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica (operatorul centralei de la Cernavoda), la un seminar pe teme energetice.

Ziua subliniaza ca este nevoie si de implicarea Transelectrica pentru asigurarea racordului la sistemul energetic national. "Nerealizarea acestora pot conditiona caderea proiectului", a afirmat Chirica.

Investitiile in constructia reactoarelor nu reprezinta singura problema, finalizarea proiectului depinde si de Ministerul Transporturilor care ar trebui sa realizeze lucrari de amenajare a Dunarii, iar Transelectrica sa instaleze infrastructura de transport aferenta, a spus Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica. Potrivit acestuia, un alt factor esential este constructia hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti. “Stiu ca acum Ministerul Transporturilor este in faza premergatoare licitatiei pentru amenajarea cursului Dunarii intre Braila si Calarasi. Din experienta mea stiu ca s-ar putea finaliza acest proiect in trei ani daca se incep lucrarile in acest an. Este foarte important ca lucrarile sa fie terminate inainte de primele probe tehnice la noile reactoare, adica undeva prin 2014-2015, in caz contrar proiectul nemaiavind sens”, citeaza Cotidianul.

Nuclearelectrica opereaza in prezent doua din cele cinci reactoare proiectate pe platforma de la Cernavoda, asigurand peste 15% din productia nationala de energie. Compania estimeaza pentru 2015, finalizarea unitatilor 3 si 4. Adevarul anunta ca autoritatile intentioneaza sa construiasca, dupa 2020, inca o centrala nucleara, care va avea doua-patru grupuri.

„Dupa 2020, va fi nevoie de o noua centrala nucleara, cu doua pana la patru unitati", a afirmat directorul general al Nuclear­electrica, Teodor Chirica, citeaza Gandul.

Pe de alta parte, estimarile initiale ale costurilor realizarii celor doua noi reactoare vor fi revizuite in crestere, avind in vedere ca studiul de prefezabilitate a fost realizat in 2004 si de atunci pretul otelului si al fortei de munca s-a majorat substantial.

Centrala de la Cernavoda functioneaza in prezent cu doua dintre cele cinci reactoare proiectate. Autoritatile intentioneaza sa construiasca, pana in 2015. Investitorii implicati in constructia celorlalte doua rectoare sunt: RWE, ArcelorMittal, Iberdrola, Electrabel, CEZ, Enel plus Nuclearelectrica.
Fiecare dintre acestia va finanta lucrarile in functie de numarul de actiuni detinute si, de asemenea, va primi electricitate in aceeasi proportie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.