Moneda unica europeana va continua sa se deprecieze in fata leului in 2005 si in urmatorii trei ani, potrivit presedintelui Comisei Nationale pentru Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu. "Aprecierea leului fata de euro va fi de 12% in acest an si de circa 6% in urmatorii trei ani", a declarat, ieri, Ghizdeanu. CNP a calculat un curs mediu pentru euro de 37.500 lei in 2005 si 2006, de 37.000 lei in 2007, respectiv de 36.000 lei in anul urmator. "Deprecierea cursului de schimb al euro am stabilit-o in raport cu cresterea productivitatii muncii, avand in vedere ca aprecierea nu trebuie sa depaseasca productivitatea pentru a nu afecta competitivitatea", a precizat Ghizdeanu.

Totodata, acesta a adaugat ca a fost luata in consideratie, conform previziunilor de pe pietele internationale, o paritate euro/dolar de circa 1,32 pentru acest an, respectiv 1,26 pentru 2008. In consecinta, investitiile in moneda nationala vor oferi in urmatorii ani un randament mai bun decat cele in alte valute.

Inflatia ar putea 'sari>> de 7%

"Daca riscurile care exista se vor manifesta mai mult decat am considerat noi (n.r.: specialistii CNP), este posibil ca inflatia sa ajunga la 8%", afirma oficialul CNP. El sustine insa ca rata inflatiei va fi de 7% in acest an. Mai mult, rata inflatiei inregistrata in primele trei luni este mai mica cu 0,3 puncte procentuale decat cea estimata de CNP pentru perioada precizata.

Potrivit oficialului CNP, majorarile de preturi la energia termica va influenta rata inflatiei abia in trimestrul patru al acestui an. Celelalte majorari de preturi erau anuntate inca din 2004, deci efectul lor a cuprins cifra prognozata de 7%. Cele doua scumpiri urmeaza sa influenteze indicele preturilor de consum incepand cu lunile de iarna. Majorarile de preturi de la 1 aprilie vor "umfla" rata inflatiei si in aprilie.

Pe de alta parte, "comportamentul inadecvat al unor agenti economici poate genera o rata de inflatie de 0,1 - 0,2 puncte procentuale", a mai spus Ghizdeanu.

Circa 1,2 milioane de romani muncesc la negru

Numarul romanilor care lucreaza este de 6,15 milioane, potrivit anchetei realiuzate de Institutul National de Statistica, in timp ce cifra de angajati declarata de firmele care functioneaza pe piata autohtona este de numai 4,7 milioane pentru 2005. Inca 0,25 milioane de romani lucreaza in sectorul apararii. Diferenta dintre prima cifra si celelalte releva ca 1,2 milioane de romani lucreaza la negru. Pentru acest an rata somajului este estimata la 6,1% fata de 6,2% in 2004. Abia pentru 2007 se estimeaza o rata a somajului sub 6%, mai precis de 5,8%. In ceea ce priveste veniturile, salariul mediu brut va creste cu aproape 1,3 milioane in acest an, potrivit datelor CNP. Rate de cresteri identice sunt prognozate si pentru urmatorii trei ani.

Crestere economica de 6%

Cresterea economica estimata pentru anul in curs este de 6%. Se estimeaza ca segmentul constructiilor va inregistra o crestere de 10,2%, fata de numai 2,8% - rata de crestere din sectorul agricol. In anii urmatori Produsul Intern Brut (PIB) urmeaza sa inregistreze cresteri mai mari fata de acest an, rata ajungand pana la 6,5% in 2007.

Salariile n-au crescut prea mult

Salariul mediu brut a inregistrat o crestere inferioara in acest an - 17,9% fata de prognoza de 21,6%. In 2004 salariul mediu brut a crescut cu 23,2%. CNP explica acest lucru prin amanarea platii unor majorari salariale, respectiv o pondere mai mare a salariilor negociate la valoarea neta in valuta, fapt ce a determinat ca relaxarea fiscala si aprecierea leului sa se reflecte intr-o crestere mai mica a veniturilor populatiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.