Daniel Negrescu, brand managerul de doar 29 de ani al producatorului constantean, schimba gusturile romanilor in materie de vinuri. Acum se poarta sec si rosu, iar Murfatlar a dat tonul. Tot Negrescu a intinerit marca si a dublat vanzarile

In biroul pe care il are in sediul Murfatlar din Bucurestii Noi se calculeaza bugete, se pun pe hartie oportunitatile pietei si sunt asezate la loc de cinste proiectele de suflet: „3 Hectare“ si „Lacrima lui Ovidiu“. Ideile lui Daniel Negrescu, cel care se ocupa de marca Murfatlar de mai bine de sapte ani, vin insa de pe podgoriile insorite de langa Constanta.

A schimbat radical imaginea producatorului de vinuri doar cu ceea ce stia din facultate si cu putina inspiratie de la „locul faptei“: Murfatlar nu mai este doar un vin rosu si dulce, ci si unul alb-sec, cota de piata a liderului producatorilor de vin din Romania s-a dublat in ultimii ani, iar imaginea i-a fost intinerita.

De sapte ani in vinuri
A ajuns la Murfatlar la sfarsitul lui 2001, ca proaspat absolvent de Management la ASE. L-a recomandat o cunostinta, iar momentul a fost cel mai bun: a intrat in Departamentul de marketing, care tocmai isi schimba echipa. A studiat piata de vinuri mai bine de sase luni, iar cand a devenit junior in Departamentul de marketing cunostea deja problemele de imagine cu care se confrunta Murfatlar si stia unde trebuie „atacat“.

„La vremea aia, habar nu aveam ce e industria de vinuri si cu atat mai putin ce e marketingul“, isi aminteste Negrescu. „Faptul ca pentru o perioada de timp am buchisit cifrele cu preferintele consumatorilor si impartirea pietei m-a ajutat enorm“, spune el.

Unul nou, altul vechi
Proiectele 100% Negrescu sunt „3 Hectare“ si „Lacrima lui Ovidiu“, ambele specialitati din portofoliul producatorului de vinuri. „3 Hectare“ (lansat in 2004) a fost primul vin romanesc comercializat exclusiv in segmentul HoReCa (hoteluri, restaurante si cafenele), iar „Lacrima lui Ovidiu“ a reaparut pe piata cu o imagine mult intinerita.

„E unul dintre produsele care a crescut cel mai bine in ultimii ani. In 2007, vanzarile acestui vin special s-au dublat fata de anul anterior“, crede Negrescu despre proiectele lui. Dupa ce a creat si recreat marci de vinuri, a trecut la refacerea marcii-umbrela Murfatlar, care si-a consolidat pozitia de lider in ceea ce priveste valoarea brandului si si-a crescut notorietatea in mintea consumatorului. „Am decis aici sa construim un vin cu o vinarie si un brand“, rezuma Negrescu.

Cum sa schimbi imaginea unui vin
Pasul 1, lovitura. In 2001, problemele de imagine ale Murfatlar (achizitionata cu un an inainte de proprietarul apei minerale Biborteni) erau similare cu cele ale tuturor marcilor romanesti: nu se investise in ele de mai bine de 15-20 de ani, astfel incat Murfatlar era perceput ca o marca „invechita“.

„Strategia noastra a fost simpla. Perceptia asupra Murfatlar era aceea de producator de vin rosu si dulce. Am rotunjit imaginea cu «Sec de Murfatlar». A fost o reclama nonconformista. Am pus piciorul in terenul vinurilor seci, iar cu asta am dat lovitura“, rezuma Negrescu. Pasul 2, fidelizarea. Unei marci intinerite ii mai lipsea o campanie promotionala cu efect de loializare a clientilor, care a avut loc in 2003.
„Plin de bani pe viata“, adica 30 de ani fara grija zilei de maine, i-a facut pe romani sa guste Murfatlar, iar campaniile ulterioare i-au „fixat“ pe produsele companiei. Creativitatea in transmiterea imaginii marcii a fost dublata de investitiile in productie, dupa retetele unor oenologi australieni si francezi, adauga managerul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.