Desi termenul de amortizare a investitiei in locuinte pentru inchiriere s-a marit, in timp, valoarea acesteia creste constant

Inchirierea de apartamente sau vile ramane in continuare o sursa sigura si constanta de venit pentru cei care detin astfel de locuinte, chiar daca nivelul chiriilor nu a crescut in ritmul preturilor de vanzare. Cei care au avut inspiratia sa cumpere la inceputul anilor 2000 apartamente cu doua-trei camere in cartiere decente, pe care le-au inchiriat ulterior, au toate motivele sa se felicite acum pentru flerul de care au dat dovada. In perioada respectiva, preturile variau intre 10.000 si 16.000 de euro.

Astfel, daca in prezent chiria pentru o asemenea locuinta este de 200 de euro, inseamna ca investitia se amortizeaza intr-o perioada de aproximativ opt-noua ani, daca tinem cont si de faptul ca nivelul chiriei la data achizitiei era mai mic fata de cel actual. In prezent insa, durata de recupere a investitiei in cazul cumpararii unui apartament in vederea inchirierii este mai mare. Pretul unei locuinte de doua camere intr-unul din cartierele bune din Bucuresti a ajuns la aproximativ 40.000 de euro. La o chirie medie de 200-250 de euro pe luna, inseamna ca investitia se recupereaza in circa 13-16 ani.

Pe de alta parte, daca am transforma in lei (pentru ca economisirea in lei este mai avantajoasa decat cea in valuta) suma de 40.000 de euro - 1,46 miliarde lei la un curs de 36.500 lei/euro - si am depune-o la banca ar rezulta o dobanda anuala de 131,4 milioane lei (9% dobanda pe an la depozit). Deponentul ar obtine astfel un venit lunar de circa 10,9 milioane lei, adica echivalentul a 300 de euro. Insa, avantajul investitiei intr-un apartament consta in faptul ca valoarea proprietatii creste in timp, pe cand suma depusa la banca ramane constanta, ba chiar poate fi influentata de rata inflatiei si de cursul de schimb. Totodata, dobanzile oferite de banci pentru depozite se afla in cadere libera in ultima vreme. "Indiferent de tara, investitile imobiliare se numara printre cele mai rentabile plasamente.

Chiar daca perioada de amortizare a investitiei poate creste uneori, in principiu, in acest domeniu nu prea se pierde", spune Cosette Tutunea, directorul general al agentiei imobiliare Casa Rom Invest. Chiria poate creste direct proportional cu dotarile de care dispune locuinta: geamuri termopan, centrala termica, apometre, bucatarie utilata, mobilier modern in camere, televizor, masina de spalat, usa metalica la intrare.

Astfel, proprietarul poate solicita usor chiar si 300 de euro pe luna. Atentie insa, la declararea sursei de obtinere a veniturilor! Conform proiectului de lege privind evaziunea fiscala, nedeclararea sursei de obtinere a veniturilor ori ascunderea bunului impozabil sau taxabil s-ar putea pedepsi cu inchisoare de la doi la opt ani. Daca legea va fi aprobata in Parlament, atunci cei care obtin venituri din chirii trebuie sa fie mult mai constiinciosi si sa declare la Fisc sumele pe care le incaseasza, fapt care nu prea se intampla in prezent. Veniturile din chirii si din dobanzi bancare se impoziteaza, conform noilor reglementari din Codul fiscal, cu 16%, respectiv 10% pe an.

Principalii chiriasi ai apartamentelor de bloc sunt studentii din marile centre universitare, precum si cei care, dupa terminarea facultatii, se stabilesc in orasele respective. Acest fapt a influntat in mod direct nivelul chiriilor, care nu a crescut in acelasi ritm cu preturile de vanzare. Veniturile limitate ale acestora au facut ca piata sa nu se inflameze atat de tare, intrucat suplimentarea sumelor de catre proprietari ar deveni inoperanta. Analistii imobiliari apreciaza ca, in 2005, chiriile pentru apartamentele de bloc raman stationare pe ansamblu, desi oscilatii, de cateva procente, intr-un sens sau altul, se pot inregistra, dar vor fi complet nesemnificative.

Piata spatiilor rezidentiale de lux destinate inchirierii s-a confruntat anul trecut cu o oferta insuficienta de vile noi sau renovate. In schimb, oferta pentru apartamente situate in imobile noi a fost in concordanta cu cererea, se arata intr-o analiza efectuata de agentia Eurisko. Investitorii inteleg piata actuala si faptul ca nivelul chiriilor si termenul de amortizare a investitiei nu mai pot fi la acelasi nivel la care se situau acum cinci-sase ani. "Inca se prefera acest tip de investitii, care se considera a fi rentabile. Un exemplu tipic pentru zona de lux ar fi o investitie de 300.000 - 350.000 euro pentru apartamente cu patru camere care se pot inchiria la un pret de 3.000 euro/luna.

Astfel, recuperarea fondurilor se realizeaza in aproximativ opt-noua ani. In marile orase europene, nivelul de amortizare se situeaza in jurul a 15 ani", spune Mihaela Pana, consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei DTZ Echinox. Imobilele de lux sunt solicitate, in principal, de catre companiile multinationale care inchiriaza spatii rezidentiale pentru cetatenii straini angajati in pozitia de top-middle management.

Veniturile obtinute din chirii

• Un apartament de bloc cu doua camere in valoare de 40.000 de euro poate fi inchiriat cu 200 - 250 de euro pe luna, ceea ce inseamna un venit anual de circa 2.400-3.000 de euro.
• O vila de lux cu patru camere in valoare de 300.000-350.000 de euro se inchiriaza cu circa 4.000 - 5.000 de euro, ceea ce reprezinta un venit anual de 48.000-60.000 de euro.
• Avantajul investitiei in domeniul imobiliar consta in faptul ca valoarea proprietatii creste in timp.

Veniturile obtinute din dobanda bancara

• O suma de 40.000 de euro necesara achizitionarii unui apartament de doua camere transformata in lei - 1,46 miliarde lei la un curs de 36.500 lei/euro - si depusa la banca produce o dobanda anuala de 131,4 milioane lei (9% dobanda pe an la depozit). Deponentul ar obtine astfel un venit lunar de circa 10,9 milioane lei, adica echivalentul a 300 de euro.
• Cuantumul depozitul bancar ramane constant, suma depusa la banca putand fi influentata de rata inflatiei si de cursul de schimb.
• Veniturile obtinute din chirii

Impozite care trebuie platite

• Conform noilor reglementari din Codul fiscal veniturile obtinute din chirii se impoziteaza cu 16% pe an
• Persoana care obtine venituri din dobanzile aferente unui depozit bancar trebuie sa plateasca un impozit de 10% anual.
• Daca actualul proiect de lege privind evaziunea fiscala va fi aprobat de Parlament, atunci nedeclararea sursei de obtinere a veniturilor ori ascunderea bunului impozabil sau taxabil se va pedepsi cu inchisoare de la doi la opt ani.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.