Facturi electronice din 2006 Companiile vor emite in curind facturi electronice, care le vor inlocui treptat pe cele imprimate. Oficialii spun ca acest lucru va fi posibil chiar de anul viitor. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va elabora un proiect de lege privind facturarea electronica. Ministrul Zsolt Nagy spera ca actul normativ sa intre in vigoare in cursul anului 2006. Acest lucru depinde insa de momentul in care va trece prin parlament legea arhivarii electronice. Aceasta va crea cadrul general care va permite folosirea de catre comercianti a facturilor electronice. Atunci se va stabili in ce conditii se vor emite acestea.

Ofensiva contra hirtiei

Conform proiectului guvernantilor, cele doua tipuri de facturi vor coexista o perioada. "Proiectul de lege prevede ca facturile agentilor economici sa fie emise in format electronic. Renuntarea la cele pe hirtie este prevazuta citiva ani mai tirziu. Intrarea in vigoare a legii reprezinta un prim pas in dematerializarea documentelor financiare ale unei companii", considera Zsolt Nagy.

"Mai intii trebuie sa treaca prin Parlament legea arhivarii electronice. Factura electronica va avea acelasi regim ca si cea pe hirtie", afirma Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor. Legea privind arhivarea electronica a documentelor prevede ca societatile vor avea obligatia de a stoca documentele pe suport electronic.

Firmele fara computer vor avea probleme

Patronii vad cu ochi buni noua modalitate de emitere a facturilor. Probleme ar putea intimpina insa microintreprinderile care nu sint dotate cu computere.

"Un asemenea act normativ este necesar si marcheaza un pas catre normalitate. Trebuie vazut insa care vor fi costurile pentru microintreprinderile care nu au calculatoare. Astfel, este necesara o nota de impact economic si social", apreciaza Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Potrivit acestuia, trecerea la factura electronica va accelera viteza de circulatie a facturilor si implicit a banilor, determinind cresteri ale cifrelor de afaceri. De asemenea, potrivit lui Nicolescu, masura va afecta pozitiv si relatiile comerciale intre agentii economici romani si cei straini, fiind totodata un pas catre comertul electronic.

"Daca sistemul este foarte bine pus la punct, consider ca este o masura buna, care va reduce costurile agentilor economici", apreciaza si Lucian Boghiu, presedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR). De asemenea, oamenii de afaceri considera ca trecerea la facturarea electronica va presupune si o compatibilizare cu sistemele existente deja in Comunitatea Europeana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.