Compania petroliera va cumpara electricitate, in urmatorii doi ani si jumatate, de la complexul energetic Craiova. Vanzarile de electricitate in conditii netransparente par a fi reluate. Complexul energetic (CE) Craiova a castigat, recent, licitatia pentru furnizarea de electricitate companiei Petrom.

Pretul de vanzare nu este cunoscut, intrucat oferta castigatoare a fost desemnata in urma unei analize interne a firmei petroliere. Pe bursa de energie administrata de OPCOM, cantitatea livrata anual catre Petrom ar valora 87,5 milioane euro.

Directorul general al CE Craiova, Ion Dinulescu, nu a vrut sa dezvaluie care este valoarea contractului incheiat cu Petrom. „Nu va putem spune la ce pret vindem, dar este o oferta cu livrare in banda, de circa 205 MW (aproximativ 1,8 TWh, respectiv 3% din consumul total al tarii - n.r.), care ne avantajeaza pentru ca ne permite o functionare constanta", a declarat, pentru „Adevarul", Ion Dinulescu.

Acesta a precizat ca durata contractului este de doi ani si jumatate, iar producatorul va livra companiei petroliere 130 MW incepand cu 1 aprilie, pentru divizia de explorare si productie a Petrom, respectiv 75 MW, de la 1 iulie, pentru consumul Arpechim si Doljchim.

La un pret de 180 de lei/MWh, valoarea minima inregistrata in ultima perioada pe Piata Contractelor Bilaterale (PCCB) de la bursa de energie, complexul energetic Craiova ar fi putut obtine pentru energia livrata companiei Petrom intr-un an suma de 324 milioane lei (87,5 milioane de euro). Pretul pentru care Petrom si CE Craiova au batut palma este insa o necunoscuta, contractul nefiind incheiat pe bursa de energie.

Aflati in subordinea Ministerului Economiei, producatorii de electricitate au fost obligati, prin Ordinul 408/2006 dat de fostul ministru de resort Codrut Seres, sa vanda cantitatile disponibile doar prin intermediul bursei de energie, pentru a nu lasa loc discutiilor privind conditiile de contractare a energiei. Odata cu trecerea in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in vederea privatizarii, cele trei complexuri energetice au iesit insa de sub incidenta Ordinului 408.

Cu toate acestea, cei trei producatori s-au angajat in fata noului ministru al finantelor, Varujan Vosganian, potrivit unor surse apropiate discutiilor, ca vor respecta in continuare ordinul de a vinde doar prin bursa, unde pretul de adjudecare a licitatiei este cunoscut. Directorul general al CE Craiova, Ion Dinulescu, a explicat ca asemenea contracte bilaterale in afara bursei pot fi incheiate cu consumatori eligibili, iar licitatia a fost una competitiva.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.