Cu toate ca acordarea acestor venituri pe langa salariu a devenit o practica din ce in ce mai folosita si angajatii sunt tot mai interesati de ele, beneficiile oferite de piata privata sunt destul de limitate in Romania, in special datorita faptului ca facilitatile fiscale sunt putine.

Potrivit unui studiu al firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), se observa o tendinta de crestere a ponderii acestor beneficii in pachetul salarial.

Care sunt beneficiile cu care angajatorii isi pot fideliza salariatii?

Potrivit reprezentantului PwC, Horatiu Cocheci, pe langa beneficiile pe care salariatii le primesc potrivit legislatiei muncii (concedii de odihna, de maternitate, de studii sau pensia de stat), o componenta importanta a pachetului salarial au devenit, in ultimii ani, beneficiile oferite de piata privata (participare la profit, actiuni in companie, asigurari private sau plata contributiei la pilonul III de pensii). Aceste beneficii se impart in trei categorii: beneficii de protectie (pensii private, facilitati medicale sau alte asigurari), beneficii flexibile (angajatii au posibilitatea de a alege dintr-un pachet de facilitati, in functie de nevoile personale) si beneficii personale (un program mai flexibil, programe sportive, vacante sau sprijin pentru intreaga familie, acordate in functie de nevoile individuale). Desi este o practica foarte des intalnita in Europa, datorita unor factori precum lipsa deductibilitatii fiscale sau inexistenta unei traditii in acest sens, acordarea beneficiilor este destul de limitata in tara noastra.

Ponderea bonusurilor in pachetul salarial a crescut la 21% in 2007

Ponderea unor astfel de beneficii va fi din ce in ce mai mare in pachetele salariale, conform unui studiu de salarizare realizat de PwC. Daca in urma cu trei ani, salariul fix reprezenta 75% din pachetul salarial, in 2007 venitul fix a reprezentat doar 69%, restul fiind bonusuri fixe (cum ar fi al treisprezecelea salariu sau primele de Sarbatori), bonusuri variabile si alte beneficii. Ponderea bonusului variabil in pachetul salarial a crescut la 17%, ponderea bonusului fix a scazut de la 4%, iar ponderea altor beneficii a crescut la 10%. Reprezentantii PwC se asteapta ca in anii urmatori sa creasca in special ponderea unor bonusuri cum ar fi fondurile de pensii facultative sau tichetele de cresa.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.