Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a elaborat un Proiect de Hotarare de Guvern privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor care acorda o serie de facilitati, dar prin care beneficiarii erau obligati sa mentina afacerile pentru o perioada de minimum cinci ani si sa creeze cel putin 200 de locuri noi de munca. O veste buna pentru investitori, insa graba cu care se schimba legile in Romania afecteaza atat mediul de afaceri, cat si imaginea si credibilitatea noastra in fata Comisiei Europene.

Hotararea de Guvern a fost postata pe site-ul ministerului pentru dezbatere publica, in data de 18 februarie 2008, iar dupa numai 9 zile, MEF se razgandeste si publica pe site o noua lege "imbunatatita" prin care beneficiarii nu mai sunt obligati sa mentina afacerea cel putin 5 ani de zile si sa creeze noi locuri de munca.

Reprezentantii patronatelor acuza Ministerul Economiei si Finantelor de incompetenta in elaborarea legilor si de sprijinirea unor investitii care vor avea efecte grave mai tarziu, deoarece acestea nu creeaza locuri noi de munca care sa ajute la cresterea nivelului de trai si a PIB-ului.

Proiectul Legii investitiilor a fost initiat de Guvern inca din anul 2005 si prima forma a legii a fost prezentata la jumatatea anului 2006, dar ulterior Guvernul a decis modificarea proiectului.

Proiectul de lege prezentat in luna octombrie de ministrul Varujan Vosganian impunea investitorilor sa mentina investitiile realizate pe o perioada de 5-10 ani pentru a putea beneficia de ajutoare de stat de pana la 30 de milioane de euro, prevedere care nu se mai regaseste in noua forma a actului normativ. Au mai fost eliminate si o serie de facilitati care puteau fi acordate investitorilor, respectiv posibilitatea asigurarii infrastructurii de utilitati necesare la perimetrul investitiei, a cailor de acces si a unor modificari ale infrastructurii necesare initierii si dezvoltarii proiectului de investitii, acordarea dreptului de folosinta asupra unor imobile din domeniul privat al statului sau al autoritatilor publice locale, precum si atribuirea, pentru anumite proiecte, cu titlu gratuit, a dreptului de folosinta a terenului necesar realizarii investitiei, informeaza Mediafax.

De asemenea, din proiectul de lege a fost eliminata prevederea legata de valoarea contributiei financiare de la bugetul de stat, pentru fiecare nou loc de munca direct creat, care se acorda in mod diferentiat, in functie de mai multe criterii, de la 250 la 2.500 de euro. O alta prevedere care nu se mai regaseste in noua varianta se refera la valoarea minima a investitiei pentru care se putea primi suport de la stat, stabilita la un milion de euro.

Proiectul "imbunatatit" include in lista obiectivelor urmarite de acordarea facilitatilor dezvoltarea sectoarelor prioritare in conformitate cu politicile economico-sociale ale Guvernului. Alte obiective mai sunt dezvoltarea regionala, protectia mediului, cresterea eficientei energetice si/sau producerea si utilizarea energiei regenerabile, cercetare-dezvoltare si ocuparea si formarea fortei de munca.
Izvoranu: "Proiectele sunt bune, dar nu prevad dezvoltarea economica"

Reprezentantul Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului (CPISC), Adrian Izvoranu, a declarat pentru Curierul National ca Proiectul de Hotarare de Guvern privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor nu impune urmarirea unui efect pozitiv prin crearea unor noi locuri de munca si cresterea nivelului de trai.

"Hotararea de Guvern nu a fost supusa dezbaterii si din punct de vedere al legii este invalida.
Nu cred ca vom avea o dezvoltare buna din punct de vedere regional si cu siguranta foarte multi bani vor fi luati inapoi de Comisia Europeana deoarece proiectele sunt bune, dar nu prevad dezvoltarea economica", a declarat reprezentantul CPISC.

In opinia lui Izvoranu, la noi nu se urmareste efectul economic prin cresterea locurilor de munca, a nivelului de salarizare, a nivelului de trai si a Produsului Intern Brut (PIB), iar efectul grav este ca investitiile nu vor fi sustenabile.
"Efectul grav este ca aceste investitii nu vor fi sustenabile si ca legea nu mai impune urmarirea unui efect pozitiv. Oricum, Comisia Europeana are sapte ani la dispozitie sa verifice efectul socio-economic, drept urmare, daca nu vom avea rezultate, vom pati ca Cehia, unde s-au cerut banii inapoi", a mai subliniat Adrian Izvoranu.

Parvan: "Legea nu e bine pregatita"
Potrivit reprezentantului Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), Cristian Parvan, se mai poate lucra la Proiectul de Hotarare de Guvern privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor, iar facilitatile acordate investitorilor ar putea fi suportate din Fondul de Dezvoltare.

"Proiectul de Hotarare de Guvern pentru stimularea investitiilor se amana de un an si jumatate si oricum are nevoie de aprobarea Parlamentului. E bine ca se doreste stimularea investitiilor, dar Parlamentul va stabili limita pentru acordarea de facilitati si depinde si de investitia unui loc de munca. Oricum, in opinia mea MEF nu a folosit forta de munca necesara pentru elaborarea unui proiect bun, deoarece Romania are nevoie disperata de locuri de munca, de salariati care sa contribuie la pensii. Ministrul Varujan Vosganian iese in fata si spune ca legea e gata, dar nu stie de unde sa finanteze facilitatile pentru investitori", a declarat reprezentantul CNPR, Cristian Parvan.

Florian Costache: "Ar trebui date facilitati la calificarea fortei de munca"
Presedintele Patronatului National Roman (PNR), Florian Costache, a declarat pentru Curierul National ca Ministerul Economiei si Finantelor ar trebui sa sprijine facilitatile pentru calificarea fortei de munca si pentru sprijinirea tinerilor care ies de pe bancile facultatilor si au multa teorie, dar putina practica.
"Nu-i nevoie sa fim obligati sa venim cu un anumit numar de locuri de munca, dar ar trebui prevazuta aceasta cerinta in Proiectul de Guvern. De exemplu in America daca creezi noi locuri de munca, 6 luni de zile iti platesc salariile la muncitori.

Ar trebui si la noi sa faca la fel sau cel putin sa fie facilitati in calificarea fortei de munca. Multi tineri ies de pe bancile facultatii si nu se descurca deloc in practica, iar noi pierdem multi bani investind in ei", a subliniat Florian Costache.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.