Povestea de succes a monedei americane pare a se apropia de sfarsit, investitorii pierzandu-si, tot mai mult, increderea in ea si, implicit, in bonurile de Tezaur emise de Trezoreria SUA, cotatiile dolarului fata de principalele valute coborand la noi minime. "Dolarul tare" va trece probabil in cartile de istorie, economia americana fiind tot mai slabita de conflictele armate in care sunt implicate SUA, care au determinat o crestere majora a deficitelor bugetare, in timp ce celelalte zone dezvoltate par sa fi trecut cu bine peste presiunea exercitata de aprecierea monedelor lor.

Iar ca finalul sa nu fie foarte fericit, OPEC ar putea renunta la dolar drept moneda de referinta, acesta asigurand decontarile tranzactiilor cu petrol timp de peste 50 de ani, ceea ce va aduce o depreciere si mai mare. Ramane de vazut ce va face cel mai mare creditor al SUA, China, care a lasat de inteles, inca de anul trecut, ca isi va reduce nivelul rezervelor sale in moneda americana.

Directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, declara saptamana trecuta ca se asteapta ca tensiunile din piete sa se mentina cel putin pana la sfarsitul anului, bancile din intreaga lume confruntandu-se cu noi pierderi generate de obligatiunile "subprime" emise de fondurile americane de credit ipotecar cu grad de risc ridicat.

In ultima zi de tranzactionare din februarie, euro a urcat la un nou maxim istoric fata de dolar, 1,5238, prognozele analistilor vazandu-l urcand pana la 1,55 sau chiar 1,60 dolari, dupa ce, saptamana trecuta, presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a lasat de inteles, intr-un discurs tinut in fata Congresului american, ca exista posibilitatea ca, la jumatatea lunii viitoare, institutia pe care o conduce sa opereze o noua reducere a dobanzii de referinta, existand perspectiva falimentelor bancilor mici care au investit mult in obligatiunile de tip "subprime". Reamintim ca, incepand cu septembrie trecut, Fed a operat mai multe scaderi succesive, dobanda coborand de la 5,25 la 3%, intr-un efort concertat de a limita efectele negative ale crizei din sistemul imobiliar si de credit american. Scaderea accentuata a dolarului a tras in jos monedele emergente, una dintre cele mai afectate fiind cea romaneasca, pe fondul iesirii fondurilor speculative din piata, care au decis sa isi marcheze profiturile pentru a limita pierderile de la burse sau cele provocate de pozitiile deschise pe moneda americana. Pierderile mari inregistrate de fondurile speculative sau de hedging au facut ca acestea sa iasa din piata romaneasca, in ciuda faptului ca dobanzile de la noi, de 9 - 10%, cu scadenta overnight si one week, sunt unele dintre cele mai atractive din zona. O evolutie depreciativa au avut si celelalte monede din zona, unde bancile centrale au operat, la randul lor, cresteri ale dobanzilor, pentru a limita efectele inflationiste.

Prima jumatate a saptamanii trecute nu s-a aratat una foarte rea pentru leu, cotatiile euro coborand miercuri pana la 3,6270 lei. Acesta a reprezentat momentul de schimbare a pozitiei "banilor fierbinti", moneda unica urcand vineri seara pana la 3,74 lei, maximul sedintei fiind de aproape 3,75 lei, iar cursul mediu stabilit de BNR fiind de 3,7269 lei, mai sus cu peste sapte bani fata de cel anuntat joi.
Tensiunile de pe pietele financiare internationale se vor accentua in perioada urmatoare, datorita cresterii inflatiei la nivel mondial, dupa ce pretul barilului de petrol a urcat vinerea trecuta pana la un maxim de 103,05 dolari.

In astfel de situatii, investitorii cauta plasamentele in bunuri considerate drept un "refugiu sigur". Cum bonurile americane si-au pierdut atractivitatea, cele mai sigure plasamente raman aurul sau francul elvetian.

Astfel, pe piata londoneza specializata metalul galben a crescut la fixingul de dimineata la 969, iar cel de seara la 971,50 dolari, in timp ce pe Comex, divizia specializata a New York Mercantile Exchange, pretul unciei cu livrarea in aprilie a atins recordul de 978,50 dolari, pretul de inchidere fiind de 975 dolari, in ultima saptamana aurul castigand 27,20 dolari, iar de la inceputul anului peste 16%.

La randul ei, uncia de platina a atins un nivel maxim de 2.161 dolari, fata de 2.153 - 2.163 dolari joi seara si apropiat de recordul de saptamana trecuta, de 2.192 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.