Pentru ca nu sunt bani, Romania a cerut UE o amanare pentru asigurarea conditiilor de "bunastare" pentru animale * Orataniile vor mai trai inghesuite pana in 2016

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, s-a intalnit, ieri, cu reprezentantii asociatiilor patronate din domeniu pentru a stabili ultimele detalii privind pozitia Romaniei fata de masurile de reforma preconizate de UE. Concluzia generala - sa se schimbe, dar nu in punctele esentiale. Pentru ca suntem prea saraci ca sa suportam socul schimbarii. Cel mai greu s-ar parea ca o s-o duca dobitoacele, pentru ca toti participantii au fost de acord ca masurile de bunastare a animalelor sa fie aplicare cu cinci ani mai tarziu decat se preconiza.

Ministerul Agriculturii sustine amanarea implementarii cerintelor privind bunastarea animalelor din Romania pana in 2016, cand nivelul platilor la hectar se va alinia la cel european. El a aratat, in cadrul unei dezbateri pe tema politicii agricole a Uniunii Europene, ca aceasta amanare este oportuna, intrucat alinierea la standardele de bunastare animala necesita investitii importante, esalonate in timp, informeaza Mediafax. Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, a declarat, in cadrul aceleiasi intalniri, ca amanarea este benefica pentru producatorii din acest sector. "In aceasta zona, in care Romania are tehnologie invechita, este nevoie de investitii mari pentru a respecta aceste standarde de bunastare animala", a declarat Van. De exemplu, "suprafata locuibila" a custilor pentru gainile ouatoare ar trebui sa creasca cu aproximativ 50%, ceea ce presupune inlocuirea tuturor bateriilor cu astfel de custi existente la ora actuala.

Dupa reforma politicii agricole comune (PAC) in 2003, tarile membre trebuie sa respecte diverse obligatii in ceea ce priveste sanatatea publica sau animala si protectia mediului, daca vor sa primeasca ajutoarele financiare la care au dreptul. Compromisul incheiat prevede ca o parte din norme (mediu, identificarea animalelor si carnii) sa intre in aplicare in 2009 (2012 pentru Bulgaria si Romania). Celelalte vor trebuie aplicate in 2011 (2014 pentru Romania si Bulgaria).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.