Gazprom a dorit realizarea unei bifurcatii spre nord a gazoductului South Stream, implicand astfel si Romania, dar a renuntat la aceasta varianta din cauza dezinteresului partii romane.

In timp ce vecinii nostri semneaza, unul dupa altul, acorduri de asociere cu Gazprom intr-unul dintre cele mai mari proiecte energetice din zona, parlamentarii romani taie frunze la caini.

Gazprom a luat in considerare realizarea unei bifurcatii nordice, prin Romania, a conductei South Stream, dar a renuntat la aceasta varianta din cauza dezinteresului partii romane, a declarat purtatorul de cuvint al grupului rus, Serghei Kuprianov, citat de Cotidianul. In schimb, Rusia si Ungaria au semnat joi, la Kremlin, un acord care oficializeaza intrarea Ungariei in proiectul gazoductului ruso-italian South Stream. Cu aceasta ocazie, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a felicitat Budapesta pentru aceasta alegere.

Cu o zi inainte de declaratia reprezentantului Gazprom, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, spunea la Bucuresti ca este imperativa negocierea cu Gazpromul pe tema pretului la gaze naturale, iar parlamentarii trebuie sa faciliteze relatia cu Rusia. Potrivit Evenimentul Zilei, Vosganian spune ca preturile la gaze in Romania sunt ridicate pentru ca noi importam de la Gazprom prin intermediar (Winteshall si Conef), dar ca nu Romania plateste cel mai scump gaz din Europa rusilor, ci Marea Britanie.

Pe de alta parte, Bucurestiul ar putea fi totusi implicat in proiectul South Stream. Astfel, conform adjunctului ministrului rus al Energiei, Anatoli Ianovski, ar putea fi nevoie de acordul Ucrainei si al Romaniei pentru construirea unei gazoduct care sa fie amplasat prin spatiul maritim al unuia dintre cele doua state.

Realizarea proiectului de gazoduct South Stream s-ar putea ciocni de unele obstacole, pe care Rusia nu le-a luat in calcul. Ajungand la intelegere cu cumparatorii, Moscova a uitat sa negocieze cu tarile de tranzit, printre care se pot numara Ucraina si Romania, apreciaza Ziua, precizand ca acest aspect a fost confirmat si de adjunctul ministrului rus al energiei Anatoli Ianovski. Negocierile cu cele doua tari se anunta insa dificile. Ucraina se afla in plin conflict cu Rusia in domeniul gazelor, motiv pentru care, potrivit expertilor, "Va incerca sa treneze realizarea proiectului". In ceea ce priveste Romania, aceasta pur si simplu nu s-a aratat interesata de proiectul rusesc, a precizat joi Sergei Kupriyanov, purtatorul de cuvant al Gazprom.

In plus, pentru realizarea South Stream este necesara obtinerea unei expertize ecologice, ale carei rezultate sa fie acceptate si de guvernele tarilor prin a caror zona economica maritima va trece conducta.
Conducta South Stream va traversa Marea Neagra spre Bulgaria si va avea o ramificatie in Ungaria catre Austria, o alta la sud, catre Grecia si Italia, si, in sfirsit, o alta spre Serbia.
Pina in prezent si-au anuntat participarea la South Stream Rusia, Italia, Bulgaria, Ungaria si Serbia, alti posibili parteneri fiind Bosnia si Grecia.

South Stream este principalul concurent al proiectului Nabucco, la care participa si Romania. Nabucco, promovat de UE si de SUA, vizeaza sa ofere o varianta la reteaua de transport rusa si sa permita exploatarea resurselor din zona Marii Caspice. Din consortiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.