Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, estimeaza ca dupa publicarea datelor finale cu privire la PIB-ul pe 2007 deficitul bugetar revizuit, calculat dupa metodologia europeana, ar putea fi de 2,5% din PIB, fata de 2,6 - 2,7%, cat se anuntase in ianuarie.

"Deficitul bugetar revizuit, pe 2007, a fost de 2,6% din PIB-ul preliminar", a declarat, citat de NewsIn, ministrul Vosganian.

"Deficitul administratiei centrale a fost de aproximativ 1,5-1,6% din PIB", a mai spus oficialul MEF, cifrele fiind aproape de estimarile pe care le-a revizuit in noiembrie.

Vosganian a explicat ca aproape 0,5% din deficitul bugetar pe 2007 il reprezinta despagubirile pe care CEC le va acorda deponentilor pentru achizitionarea de Dacii, dar ca acest deficit este acoperit de emisiunea de titluri de stat, facuta de MEF la finele anului trecut.

Alte 0,5 procente din deficitul bugetar pe 2007 sunt reprezentate de emisiunile de obligatiuni si de imprumuturile municipalitatilor, a mai adaugat ministrul. Vosganian estimeaza ca dupa publicarea datelor finale cu privire la PIB-ul pe 2007 deficitul bugetar revizuit, calculat dupa metodologia europeana, ar putea fi de 2,5% din PIB, fata de 2,6 - 2,7%, cat se anuntase in ianuarie.

Dupa standardele europene, un deficit de 2,5% inseamna 2,7%, iar ministrul de Finante a declarat ca, dupa 2010, deficitul bugetar trebuie sa fie sub 1%, dupa metodologia europeana.

Romania tinteste un deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2008, dar Comisia Europeana a aratat ca, in conformitate cu calculele sale, deficitul Romaniei ar putea depasi plafonul de 3% prevazut de Tratatul de la Maastricht.

Executia fiscala se va schimba radical din acest an, primele modificari fiind initiate in 2007, a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, precizand ca deficitul bugetar va fi anuntat la inceputul lunii martie, iar in calculul sau vor intra componente noi.
"Din punctul de vedere al executiei fiscale, anul 2007 a insemnat o cotitura pe care o vom continua in anii urmatori", a spus Vosganian. Ministrul a adaugat ca nu vom mai afla la sfarsitul anului care e deficitul bugetar, ci undeva la inceputul lunii martie.

"In calculul deficitului bugetar vor intra componente care nu existau inainte, cum ar fi deficitele autoritatilor autonome si executiile municipalitatilor", a precizat oficialul MEF.

Seful Finantelor a declarat ca, in baza unor cifre preliminare, veniturile la bugetul consolidat au fost de 140,4 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au fost de 150,71 miliarde lei. Deficitul bugetar este, astfel, de 10,27 miliarde lei, ceea ce inseamna 2,63%, insa acesta poate sa coboare pana la 2,55%.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.