Anularea hotarrii de guvern care prevedea vnzarea Antibiotice Iasi a lasat o “gaura” de 1,5 milioane de euro la bugetul de stat, bani cheltuiti in campania de publicitate premergatoare licitatiei. Parlamentari din mai multe partide spun ca banii ar putea fi recuperati prin invocarea Legii raspunderii ministeriale. In caz contrar, prejudiciul va fi suportat din buzunarul public.

Se cauta “vinovatii” care au pregatit in pripa privatizarea Antibiotice Iasi, dupa ce, in urma cu doua zile, Guvernul a anulat actul normativ care prevedea vanzarea producatorului de medicamente, prin licitatie cu strigare. Deputatii sunt decisi sa faca lumina in dosarul «Antibiotice», chiar daca, pentru moment, procesul de privatizare a fost stopat si in curand va fi revocata si oferta. “Ancheta demarata recent la nivelul Comisiei de sanatate va continua, pentru ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va relansa la privatizare producatorul de medicamente. Noi nu suntem impotriva ideii de privatizare, in general, daca se demonstreaza ca este si necesara”, ne-a declarat deputatul PD-L Petru Movila, vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

Acesta spune ca AVAS a demarat procesul de vanzare in mare graba, pe final de mandat, fara sa realizeze o analiza de oportunitate. De altfel, producatorul de la Iasi a mai trecut printr-o asemenea incercare in anul 2004. Atunci, si-a manifestat interesul de cumparare un ofertant care activa in domeniul serviciilor de intretinere a drumurilor, fara nicio legatura cu producerea de medicamente. “Or, acum, toate acestea ne fac sa ne intrebam ce a vrut sa ascunda Autoritatea prin lipsa de transparenta, dar si prin bajbaielile de care a dat dovada”, se intreaba presedintele Comisiei parlamentare. Ancheta nu s-a finalizat, dar este posibil ca rezultatele investigatiei sa conduca spre ideea pastrarii pachetului majoritar de actiuni de catre stat. Exista si argumente: Antibiotice Iasi poate avea o importanta strategica, mai ales in situatii de calamitate.

“Sistemul de sanatate, de educatie si armata nu aduc profit in nicio tara, dar sunt de importanta strategica. Privatizarea unor asemenea companii nu ar trebui sa aiba legatura decat cu interesul national”, ne-a declarat, la randul sau, deputatul PSD Mihai Tudose, presedintelele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare. Nici macar la nivelul acestei structuri nu exista informatii care sa ateste realizarea de catre AVAS a unei analize de oportunitate a privatizarii companiei. Aceasta, cu atat mai mult cu cat se doreste relansarea la vanzare a Antibiotice Iasi. “Totusi, noi ne-am facut datoria si am transmis saptamana trecuta o adresa oficiala catre Autoritate, cerand studiul respectiv. Sa vedem ce vom primi dupa 30 de zile”, a explicat Mihai Tudose.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.