Majorarea valorii punctului de pensie va fi de doar 41%, in loc de 45% in 2009 Sistemul public de pensii este in "suferinta", iar cresterea valorii punctului de pensie va fi de doar 41% din castigul mediu brut din 2009, si nu 45% asa cum promiteau guvernantii, potrivit analizei sustenabilitatii realizata de Ministerul Economiei si Finantelor.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa ca analiza Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) privind sustenabilitatea sistemului public de pensii este "superficiala" si demonstreaza ca aceasta nu poate fi realizata in realitate, in acest sens fiind identificate mai multe probleme, informeaza Mediafax.

"Acest sistem ar trebui sa fie unic, dar, din pacate, exista o lista intreaga de segmente ale societatii romanesti care ies din cadru si acced la alt sistem, respectiv cel al pensiilor de serviciu, pentru care nu se contribuie", a declarat Costin.

Acesta a precizat totodata ca actualele prevederi incalca si principiul contributivitatii, intrucat sute de mii de persoane care au fost incadrate in diferite grupe de munca si care au contribuit suplimentar primesc o pensie anticipata mai mica, intrucat aceasta nu este calculata corect. Repararea situatiei ar costa Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale circa 900 de milioane de euro.

Problema aceasta poate fi aparent rezolvata de propunerea lui Vosganian catre premierul Tariceanu referitor la o rectificare bugetara prin scaderea cheltuielilor cu 1,1 miliarde de euro, fara sa fie afectata nicio suma destinata investitiilor. "Am asociat masuri pentru ca ministerele sa puna in aplicare aceste reduceri. Bineinteles, primul-ministru va putea sa aduca unele modificari la propunerea noastra", a afirmat Vosganian. Astfel, prin rectificare vor fi blocate toate posturile vacante din administratia publica si conditionate noile angajari.

Trucurile Guvernului
BNS a mai atras atentia asupra faptului ca doar in 2008 se va respecta angajamentul guvernamental legat de coeficientul pentru stabilizarea valorii punctului de pensie, intrucat incepand de anul viitor baza de raportare utilizata la calculul valorii punctului de pensie se va modifica.

Astfel, coeficientul pentru calculul valorii punctului de pensii este 37,5% aplicat la valoarea castigului mediu brut pentru anul 2008, adica 1.550 de lei, iar din 2009, desi Guvernul a prevazut un coeficient de calcul al valorii punctului de pensii de 45%, acesta va fi in realitate de doar 41%. Explicatia deriva din faptul ca valoarea nu se va mai calcula, din 2009, din castigul mediu brut, ci din salariul mediu brut, care reprezinta doar 91% din castig.

"Schimbarea indicatorului utilizat la calculul valorii punctului de pensie nu este decat un truc al Guvernului, astfel incat sa-si respecte angajamentele electorale in conditiile impuse de resursele limitate ale bugetului de asigurari sociale. In fapt, valoarea reala a punctului de pensie va creste in 2009 de la 37,5% la 41%, urmand ca in anii ulteriori aceasta sa se reduca pana in 2013 la 39,6% ramanand la acest nivel pana in 2020", sustin reprezentantii BNS.

Prognozele guvernamentale, sustinute de analize gresite
"In Programul de convergenta 2006 - 2009 inaintat de Guvern catre Comisia Europeana in ianuarie 2007 sunt prezentate proiectii in ceea ce priveste numarul populatiei totale si structura pe grupe de varsta, realizate de Banca Mondiala si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Din analiza acestor proiectii am constatat ca acestea nu corespund cu cele avute in vedere la stabilirea evolutiei bugetului public de pensii din 2009 pana in 2020, iar aceste diferente se reflecta si in ceea ce priveste numarul celor care contribuie la crearea resurselor necesare sistemului public de pensii, dar si al celor care sunt dependenti de acest sistem", a mai aratat Costin.

Nesustenabilitatea sistemului de pensii este influentata, in opinia sindicalistilor BNS, si de subevaluarea nivelului estimat al veniturilor bugetului de asigurari sociale care vor fi transferate in 2009 catre societatile de administrare a pilonului II de pensii. Prognoza Guvernului privind indicatorul ratei ocuparii este "extrem de optimista", deoarece prognosticurile legate de populatia in varsta de 15 - 64 de ani par a fi supraevaluate cu aproximativ 900.000 de persoane in 2010, ceea ce ar conduce la ideea ca populatia activa si cea ocupata sunt, de asemenea, supraapreciate, considera BNS.

"Desi din evaluarile Guvernului deficitul bugetului asigurarilor sociale va fi de circa 720 de milioane de euro anual, din 2012 nu mai sunt precizate sursele de acoperire a acestui deficit. Din 2012 si pana in 2017, bugetul asigurarilor sociale este prevazut a inregistra deficite la valori intre 720 miloane de euro si 420 de milioane de euro", a mai spus Dumitru Costin.

BNS sustine ca au fost identificate si anumite neconcordante in ceea ce priveste constructia bugetului de asigurari sociale prognozat pentru 2009 - 2020, acestea referindu-se la faptul ca numarul salariatilor angajati cu timp partial, care platesc contributii de asigurari sociale, ar trebui sa se dubleze in 2009 fata de 2008, desi masurile privind largirea bazei de calcul a contributiilor va determina o ascundere a veniturilor din astfel de relatii de munca, precum si la faptul ca desi bugetul asigurarilor sociale pentru 2008 a fost stabilit avand la baza un numar mediu de salariati de 4.865.000, analiza elaborata de MEF prevede pentru acest an un numar de salariati de 4.965.000, cu 100.000 mai mare decat prevede bugetul.

In aceste conditii, reprezentantii BNS considera ca masurile luate pentru cresterea pensiilor nu reprezinta decat "gesturi politice disperate si decizii luate de pe o zi pe alta pentru a carpi sistemul".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.