Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabileste in articolul 25 faptul ca persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu o conditie a platii la scadenta a ratelor creditului.

De aceste prevederi poate beneficia si familia sau o persoana care are in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav ori accentuat.

HG nr. 268 din 14 martie 2007 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 stabileste procedura prin intermediul careia o persoana ce indeplineste conditiile prevazute in lege poate beneficia de aceste facilitati. Astfel, articolul 17 al acestor norme stipuleaza ca, pentru a beneficia de prevederile articolului 25 din lege, o persoana cu handicap grav sau accentuat trebuie sa se adreseze Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap si sa depuna prin registratura urmatoarele documente:

a) cerere;
b) copie de pe documentul care atesta incadrarea in grad de handicap;
c) copie de pe documentul de identitate;
d) declaratie pe propria raspundere referitoare la faptul ca indeplineste conditiile articolului 25 din lege;
e) declaratie pe propria raspundere referitoare la faptul ca va comunica Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap orice modificare privind incadrarea in grad de handicap.
In urma acestui demers, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap elibereaza persoanei cu handicap o adeverinta referitoare la acordul platii dobanzii.
Dupa obtinerea adeverintei, persoana cu handicap grav sau accentuat se adreseaza unei unitati bancare in vederea obtinerii creditului. La solicitarea unitatii bancare, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap va incheia un angajament de plata a dobanzii.

Prin aceste prevederi se creeaza cadrul legal sprijinirii persoanelor cu handicap din tara noastra in vederea imbunatatirii conditiilor lor de viata. Astfel, bugetul de stat poate prelua dobanda aferenta unui credit pentru amenajarea locuintei sau pentru achizitionarea unui autoturism, solicitat de persoanele cu handicap, insa la solicitarea unei unitati bancare dispuse sa acorde un credit in asemenea conditii.
Practic, persoana in cauza, dupa intrarea in posesie a adeverintei de la ANPH, gaseste banca si produsul dorit incheind un contract de creditare. Cu acest contract, planul de rambursare a creditului si contul IBAN, clientul se va intoarce la ANPH, depune copii ale acestora, iar institutia se angajeaza sa vireze lunar in contul creditului valoarea dobanzii. Aceasta procedura dureaza aproximativ 30 de zile pana la aprobarea definitiva.

Daca este vorba de un autoturism trebuie depuse si copii ale tuturor actelor masinii, in functie de tipul autoturismului, daca este unul nou sau vechi (certificat de inmatriculare, chitante care atesta plata taxelor, asigurari incheiate etc.). Atentie insa la comisioane! ANPH va suporta numai costurile cu dobanda, eventualele comisioane urmand a fi suportate tot de catre beneficiarul creditului. Astfel, FinZoom recomanda alegerea unui credit avand numai comisioane up-front (care se platesc o singura data la acordarea creditului, urmand ca pe parcursul duratei de creditare sa se plateasca numai dobanda si principalul). www.FinZoom.ro, portal de analiza financiara, incurajeaza informarea consumatorilor cu privire la toate posibilitatile de finantare (credit/leasing), adresandu-se tuturor categoriilor de clienti de produse financiare. Pe www.FinZoom.ro sunt disponibile toate produsele de creditare (credite ipotecare/imobiliare, credite de consum, credite/leasing auto, carduri de credit) de pe piata alaturi de depozite si fonduri de pensii, toate beneficiind de motoare de cautare avansate si calculatii personalizate in functie de nevoia fiecarui utilizator.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.