Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) solicita Guvernului sa anuleze hotararea de privatizare a Antibiotice Iasi prin licitatie cu strigare, contestata in instanta de sindicate, urmand ca titlurile sa fie vandute prin aceeasi metoda, dar in baza Legii privatizarii.

Hotararea de Guvern 1.400/2007 privind privatizarea Antibiotice Iasi prin metoda licitatiei cu strigare a fost suspendata, in urma cu doua saptamani, de catre Curtea de Apel Iasi, care a dat castig de cauza sindicatului fabricii. Guvernul a anuntat ca va depune recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Propunerea AVAS a fost inclusa intr-un proiect de hotarare de Guvern si vizeaza abrogarea articolului 2 din HG 1400/2007, au declarat surse guvernamentale, citate de Gardianul. Articolul prevede ca „vanzarea pachetului de actiuni al Antibiotice Iasi pentru care AVAS exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar al statului se va derula conform metodei licitatie cu strigare, in conditiile legii“.

Conform surselor citate, procesul de vanzare a participatiei statului va continua in baza Legii privatizarii, metoda aleasa fiind tot licitatie cu strigare.

Ziua reaminteste ca, Antibiotice Iasi a fost lansata la privatizare la finele anului trecut, licitatia cu strigare urmand sa aiba loc la 18 martie 2008. Potrivit AVAS, HG 1.400/2007 nu este singurul act normativ in temeiul caruia se desfasoara privatizarea Antibiotice, iar suspendarea efectelor hotararii nu inseamna lipsirea de baza legala a procesului de vanzare a societatii. "Sentinta de suspendare a HG 1400/2007 nu are ca efect nici macar incetarea aplicabilitatii acesteia si nici repunerea in vigoare a actului normativ abrogat (HG nr. 794/2000- n.r.). In aceste conditii, metoda de privatizare se stabileste, in baza legislatiei romane in vigoare din domeniu, de catre institutia publica implicata, respectiv AVAS", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Totodata, AVAS demonstreaza ca metoda aleasa pentru privatizarea Antibiotice Iasi este conforma cu normele europene. Astfel, permite statului sa obtina cel mai mare pret si inlatura orice dubiu referitor la acordarea unor ajutoare de stat. Vanzarea va avea loc in conformitate cu programul stabilit - pina pe 17 martie, AVAS asteapta depunerea documentelor de participare la licitatie, urmind ca a doua zi sa aiba loc licitatia cu strigare. Potrivit Cotidianul, AVAS a anuntat in luna ianuarie ca a primit 53 de scrisori de intentie de la investitori interesati de preluarea pachetului de 53,0173% din actiunile producatorului de medicamente, pana la jumatatea lunii februarie fiind achizitionate doua caiete de sarcini de companiile din domeniul farmaceutic Pliva (Croatia) si Alapis (Grecia). Pretul de pornire la licitatie pleaca de la 136 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.