Persoanele fizice care au depus bani la CEC pana la data de 15 februarie 1992 pentru achizitia de autoturisme Dacia vor fi despagubite incepand cu data de 21 decembrie 2008. Numarul total al deponentilor care au dreptul la despagubire este de 37.462, suma totala cuvenita acestora ridicandu-se la 760 milioane lei.

In medie, suma pe care posesorii de carnet tip CEC pentru autoturisme urmeaza sa o primeasca, este de 20.000 lei. "Suma insa difera de la un deponent la altul, in functie de perioada in care au facut depunerea, de cati bani au avut depusi etc. Acordarea acestor despagubiri a fost o decizie politica importanta si toate persoanele indreptatite isi vor primi banii", a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Romania Libera.

Guvernul stabilise la sfarsitul anului trecut ca banii vor fi restituiti in doua transe, respectiv 21 decembrie pentru cei provenind din judetele de la Alba pana la Mures. Restul urma sa primeasca banii incepand cu 21 ianuarie 2009, anunta Gardianul.

Despagubirea se va realiza prin emiterea de titluri de stat de catre Ministerul Economiei si Finantelor, cu valoarea totala egala cu valoarea despagubirilor, indexata cu inflatia. Statul este cel care efectueaza despagubirile'', a precizat Vosganian pentru Ziua. Ministrul a subliniat ca o noutate fata de varianta initiala a Ordonantei faptul ca despagubirea se va acorda intr-o singura transa, si nu in doua, cum se stabilise initial.

Astfel incat, cetatenii care au depus bani la CEC pentru a-si cumpara Dacii, vor putea merge incepand cu 3 martie 2008 la ghiseele CEC pentru a dovedi depozitul facut pana in 1992 si pentru a primi confirmarea din partea bancii si pentru a opta pentru modalitatea de plata, a declarat presedintele CEC.
Potrivit Wall-Street, de la 21 decembrie 2008, romanii ce vor fi despagubiti isi vor putea primi banii fie intr-un cont deschis la CEC, fie in numerar.

Asociatia profesionala a notarilor a anuntat, printr-o scrisoare catre presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, ca ofera consultanta gratuita pentru deponenti, la ghiseele CEC.

„CEC a stabilit 70 de sucursale unde se pot prezenta clientii, incepand cu 3 martie, pentru eliberarea scrisorilor de confirmare”, a declarat presedintele CEC. Plata se poate face fie prin transferul automat al sumelor, respectiv constituirea unui cont privilegiu, a unui cont de depozit sau a unui cont curent, fie in numerar. Ziarul precizeaza ca titularii depunerilor se vor prezenta cu „CEC-ul cu limita de suma" si act de identitate in original, in timp ce mostenitorii sau imputernicitii vor aduce si documente suplimentare.

Insa cei care opteaza pentru numerar vor plati un comision de retragere de 0,5% din suma retrasa. Asta inseamna 100 de lei. “Banca este banca, lichiditatile nu le avem la CEC, platim pentru ele la Banca Nationala si in aceste conditii clientii care vor banii gheata vor trebui sa plateasca un comision de retragere”, a declarat Ghetea. El a mai precizat ca cei care opteaza sa-si depuna banii intr-un cont la CEC au mai multe optiuni: sa plaseze banii intr-un cont curent, pentru care dobanda anuala este de 0,15% la lei, intr-un depozit la termen – pentru care dobanda poate ajunge pana la 7,25% pe an la rata fixa a dobanzii pe termen de un an, insa in acest caz deponentii vor plati depozitul pe dobanda.
Oficialul CEC, considera ca varianta cea mai avantajoasa este plasarea banilor intr-un cont Privilegiu, pentru care banca plateste o dobanda anuala de 7% si la care nu se platesc impozite sau comisioane. Potrivit acestuia, cei mai multi deponenti vor alege sa pastreze sumele primite drept despagubire in depozitele bancii. Acestia din urma vor scapa astfel de comisionul de retragere, in vreme ce persoanele care aleg sa ridice banii imediat vor fi taxati cu 0,5% din suma primita. Ghetea nu i-a uitat nici pe deponentii care au lasat mostenire cecul de depunere pentru autoturism urmasilor. „Personal, cred ca circa 30% dintre cei care au depus bani pentru Dacii nu mai sunt in situatia de a veni personal si vor fi reprezentati, de aceea fac apel ca lumea sa vina la banca sa-si clarifice situatiile privind documentele”, a punctat presedintele CEC. Titularii depunerilor pentru Dacii se vor prezenta cu „CEC-ul cu limita de suma“ si act de identitate in original, in timp ce mostenitorii sau imputernicitii vor aduce si documente suplimentare, informeaza Gandul.

Adevarul afirma ca Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania va redacta gratuit procurile de imputernicire si celelalte documente reclamate de procesul de despagubire. In plus, banii platiti deponentilor nu vor fi impozitati.

Jurnalul National publica pasii care trebuie urmati pentru intocmirea dosarului:

Deponentii sau mostenitorii si imputernicitii acestora se pot prezenta, incepand cu 3 martie 2008 la ghiseele CEC din sucursalele judetene si ale Municipiului Bucuresti pentru a-si clarifica din punct de vedere juridic dreptul de a primi despagubiri conform ordonantei.

Documentele necesare titularului suntcarnetul CEC si cartea de identitate sau pasaportul in original, iar in cazul in care exista doi cotitulari se prezinta doar unul, care trebuie sa aiba la el si o procura speciala autentificata din partea celuilalt cotitular, precum si copie de pe actul de identitate al acestuia.

Daca titularii nu mai sunt in viata, atunci la sucursalele CEC se poate prezenta unul dintre mostenitori, care insa trebuie sa aiba asupra lui un mandat special autentic din partea tuturor celorlalti mostenitori sau chiar si o terta persoana care se va prezenta cu acest mandat. Aceasta persoana trebuie sa aiba asupra sa urmatoarele documente in original: CEC-ul cu limita de suma, BI/CI/pasaport al imputernicitului, precum si copii de pe documentele de identitate ale mostenitorilor, declaratie pe propria raspundere autentificata la orice birou notarial, procura speciala autentificata, precum si certificatul de mostenitor.

Doar posesorii “cecurilor cu suma limitata” a caror situatie juridica este clara vor primi de la CEC in schimbul documentelor prezentate in original, copie legalizata sau fotocopie, o confirmare care atesta dreptul de a primi suma convenita drept despagubire, precum si soldul contului.

O data cu primirea scrisorii de confirmare, despagubitii pot opta in perioada 3 martie-21 decembrie pentru transferul automat al sumelor, respectiv constituirea unui cont privilegiu, a unui cont de depozit sau a unui cont curent. De asemenea, clientul se poate prezenta incepand cu 21 decembrie la ghiseele bancii pentru a retrage in numerar suma cuvenita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.