La zece luni de la startul sistemului facultativ de pensii, doar 61.000 de persoane au aderat la pilonul III.

Un studiu al GFK arata faptul ca persoanele eligibile de a intra in sistem sunt constiente de nevoia suplimentara de pensie, dar sunt axate pe consum. Pensia privata facultativa reprezinta o optiune serioasa doar pentru adultii de peste 30 – 35 de ani, care au un serviciu stabil si copii.
Ramane de vazut daca 2008 va fi anul pensiilor facultative. Un studiu facut de GFK la sfarsitul lunii ianuarie 2008 arata faptul ca, in prezent, romanii sunt axati pe consum, sunt tributari creditelor si sub presiunea nevoilor imediate.

Cum pensia facultativa este o decizie pe termen lung, la care trebuie sa cotizezi vreme de cel putin 90 de luni si pe care o ridici abia la varsta pensionarii, decizia angajatilor este, inca, foarte greu de luat. Totusi, rezultatele studiului arata ca acestia incep sa se gandeasca la castiguri si investitii si la siguranta pe termen lung. S-au informat despre pensia facultativa si o iau in considerare pentru ca nu vor sa fie o povara pentru familie la batranete, mai ales ca nici nu stiu ce suma vor primi de la stat din pensia privata obligatorie.

Romanii confunda, conform GFK, pensia privata facultativa cu cea obligatorie, pilonul II optional cu pilonul III si ar vrea ca angajatorul sa plateasca. Nu se stie, inca, modul in care vor beneficia de deduceri fiscale si cum se calculeaza acestea. "Romanii cer ca institutiile de stat/reprezentantii opiniei publice sa confirme siguranta banilor si a castigului obtinut", se mai arata in studiu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.