Climatul macreoeconomic "in deriva", din Romania, cresterea inflatiei, a preturilor si cursul valutar fluctuant vor avea un efect negativ asupra angajatilor, dar piata fortei de munca se va regla de la sine in urmatorii trei-patru ani, a declarat Florin Citu, directorul Departamentului Piete Financiare al ING Bank Romania.

Pe fondul climatului economic international instabil, care se rasfrange si asupra Romaniei, forta de munca va fi din ce in ce mai mobila, iar angajatii vor avea pretentii din ce in ce mai mari, in special referitoare la cresteri salariale, sustine Citu, citat de NewsIn.

Fluctuatia de personal, foarte mare, cu care se confrunta angajatorii romani, dar si migratia fortei de munca in strainatate sunt consecintele unei economii cu "o sanatate precara".

Desi in ultimul an s-a inregistrat o crestere importanta a salariilor, care va continua si in acest an (de exemplu, in sectorul bancar se estimeaza o crestere a salariilor de 20%), aceasta majorare este una artificiala. Pe fondul cresterii inflatei, a cursului de schimb fluctuant sau a deficitului de cont curent, cresterea veniturilor lunare se cladeste pe o fundatie nesigura.

"O alta mare problema pe care Romania o are, in 2008, este anul electoral. In aceasta perioada, tendinta este ca salariile in sectorul public sa se majoreze consistent, ceea ce da senzatia ca totul este bine, economia este sanatoasa, iar oamenii vor fi tentati sa se imprumute cat mai mult, fara a constientiza, insa, riscul. In acest fel, autoritatile introduc morfina in sistem", a adaugat Citu.

Si in 2008, se va mentine deficitul de lucratori calificati, cei mai cautati salariati fiind, in continuare, cei din constructii, textile, hoteluri si restaurante sau cei din sectorul financiar-bancar. In acelasi timp, presiunea pe angajati se va mentine, pentru ca lipsa personalului calificat va duce la o folosire la maximum a celor existenti, care vor deveni mai stresati si vor face fata cu greu sarcinilor profesionale. Desi cresterea economica din ultimii ani a creat locuri de munca, rata persoanelor angajate, dupa 2002, a fost negativa, adica numarul salariatilor care au iesit din piata muncii a fost mai mare decat a celor care au intrat.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.