Numarul mic de emitenti si rulajele scazute de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu pot impune miscari pe piata valutara. In schimb, decizia investitorilor straini de a intra pe piata romaneasca de capital este foarte mult influentata de evolutia cursului de schimb.

Pe termen scurt, corelarea pietei valutare cu cea bursiera este accidentala si a fost ocazionata, in principal, de evenimentele pozitive care au avut loc la BVB (de exemplu, ofertele publice initiale sau intrarea unor emitenti de calibru). Pe termen mediu si lung insa, trendurile generale coincid.

Raport de 1:10 intre cele doua piete

In mod ciudat, compa­rativ cu pietele mature, unde evolutiile de pe bursa influenteaza cursul de schimb, in tara noastra, relatia dintre cele doua este piete este una inversa. "In general, in perioadele in care intra bani in tara, cursul de schimb scade, iar bursa se apreciaza.

Corelarea nu are loc insa dinspre piata bursiera catre cea valutara. Pe perioade mai lungi, piata valutara este un element de care investitorii straini tin cont cand iau decizia de a investi sau nu pe piata romaneasca", explica Iulian Panait, presedintele KTD Invest. Factorul determinant al acestei situatii este reprezentat de volumele mici tranzactionate la bursa, comparativ cu cele de pe piata valutara. "Daca ne uitam la cifre, atunci relatia piata de capital-piata valutara este de 1 la 10", subliniaza Catalin Maciuca, dealer Romexterra Bank.

Astfel, in timp ce, de la inceputul anului, rulajul mediu zilnic la BVB a fost de aproximativ 10 milioane de euro, pe piata valutara, tranzactiile zilnice (incluzand si piata interbancara) se ridica la aproximativ 100 milioane de euro.

Si Radu Craciun, director de investitii in cadrul Interamercian, subliniaza faptul ca, practic, ordinele de cumparare induse de investitorii straini la BVB sunt infime fata de "miscarile" de pe piata valutara. Astfel, intrarile si iesirile de capital de pe bursa nu influenteaza evolutia cursului de schimb.

"In tari precum Turcia, Ungaria sau Polonia, de exemplu, legatura dintre piata de capital si cea valutara este mai mult evidenta. Ma refer mai ales de piata secundara a instrumentelor financiare, pe care se tranzactioneaza titluri de stat. La noi, aceasta piata este prea putin dezvoltata, ceea ce face ca intrarile pe bursa sa nu conteze", spune Craciun.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.