Companiile vor plati un impozit de 29% pentru primele acordate angajatilor sarbatori, cadouri si alte stimulente. Exista o singura cale de a evita acest impozit: renunta la prime.

Firmele trebuie sa se supuna unui ordin dat de ministrul Muncii luna aceasta prin care se prevede marirea numarului veniturilor impozitate pentru a se alimenta bugetul asigurarilor sociale dupa ce Guvernul a luat decizia majorarii pensiilor in acest an. “Nu avem cum sa scapam de aceste impozite. Ca efect negativ al acestei masuri ar fi diminuarea primelor”, spune Maria Grapini, managerul si actionarul majoritar al companiei Pasmatex.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a declarat ca masura este arbitrara pentru ca nu s-a facut nicio evaluare a impactului asupra firmelor, ci s-a mers pe o singura idee si anume aceea cum sa se adune in plus niste bani la buget. “Firmele platesc impozit cumulat de 29% si probabil vor incerca sa caute modalitati legale sa nu-l plateasca”, citeaza Gandul.

Dan Schwartz, managing partner la compania de consultanta Scot&Company Consulting, sustine si el ca firmele nu au cum sa scape de impozitul pe cadouri sau prime de sarbatori. Schwartz considera ca miscarea autoritatilor nu face decat sa ia dintr-o mana si sa puna intr-alta pentru ca, adauga acesta, “Guvernul a decis scaderea in acest an cu 1% a contributiilor pentru asigurarile sociale, dar a marit suma pentru care se pune impozit”.

Decizia Guvernului a starnit nemultumirea atat a angajatorilor cat si a angajatilor. Acestia ameninta ca vor lupta cu toate mijloacele legale impotriva masurii guvernamentale, pentru ca deciziile au fost luate de Palatul Victoria fara consultarea partenerilor sociali.

In sedinta din 13 februarie a fost adoptat un act normativ pe baza caruia ar urma sa se impoziteze indemnizatiile, primele si celelalte stimulente pe care angajatii le primesc, temporar, ca bonus la salarii.
Stirea a provocat reactii abia in momentul in care a fost publicata in Monitorul Oficial, devenind credibila.
Acum, atat angajatorii, ­cat si reprezentantii anga­jatilor resping cu toata energia aceasta masura si anunta ca se vor ridica la lupta impotriva ei, scrie Adevarul.

Acestia sustin ca vor merge pana la declansarea unei greva fiscale si scoaterea oamenilor in strada. Oamenii de afaceri din teritoriu asteapta doar un semnal din partea liderilor pentru a trece la masuri specific patronale de lupta impotriva noului regim fiscal.

Florin Parvu, vice­pre­sedinte pe probleme finan­cia­re al Consiliului IMM, a declarat ca "vom duce o politica agresiva de impo­trivire fata de aceasta masura, mergand pana la greva fiscala si scoaterea in strada a angajatilor.

Oamenii vor protesta nu pentru ca noua, patronilor, nu ne convine ceva, ci pentru ca nu vor mai primi indemnizatii, prime de sarbatori, prime de merit si alte stimulente. Deocamdata, cred ca angajatorii vor fi nevoiti sa inghete acordarea acestor sporuri si, pentru ca banditii de la guvern atenteaza inclusiv la siguranta nationala, vom propune sa ripostam prin cele mai radicale metode impotriva noilor masuri fiscale", a mai spus liderul patronal.

De altfel, angajatorii nu sunt singurii care platesc in urma acestei masuri. Daca primele de Craciun sau de Paste si cadourile de Ziua Copilului vor fi impozitate din aceasta luna, cheltuielile cu telefonul si masina de serviciu sau cele legate de plata chiriei pentru locuintele de serviciu nu se supun platii contributiilor, doar daca sunt folosite in scop personal, a declarat ministrul muncii, Paul Pacuraru. Potrivit Ziarul, 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare va fi platit de angajatori, urmand ca angajatii sa suporte 9,5%.

“Daca angajatorul acorda angajatului masina de serviciu, telefon de serviciu sau casa cu chirie de serviciu «cu caracter de serviciu», nu se impoziteaza. Se impoziteaza doar daca, din alte fonduri decat cele salariale, angajatorul sustine, cu caracter personal, pentru uz perso­nal, pentru angajat. Aceste situatii sunt supuse contributiilor de asi­gurari sociale, conform Codului fiscal”, a declarat ieri Pacuraru, citat de Jurnalul National.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.