Intreprinderile fara datorii la stat sau la bugetele locale vor putea beneficia de o finantare de maximum 50.000 de euro pentru modernizare si retehnologizare, suma totala prevazuta intr-un program guvernamental fiind de 100 de miliarde de lei. Contributia beneficiarului va fi de minimum 15% din valoarea proiectului de investitii.

Administratorul programului este Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), iar derularea acestuia se realizeaza prin intermediul unei banci comerciale ce va fi selectata prin licitatie publica, anunta oficialii Agentiei. Intreprinderile mici si mijlocii pot primi maximum 50.000 euro, iar intreprinderile nou-infiintate si microintreprinderile - cel mult 10.000 euro. Suma acordata prin acest program nu poate acoperi mai mult de 40% din valoarea proiectului de investitii, anunta ANIMMC.

"Banca selectata va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, pe termen mediu sau lung, care va acoperi minimum 45% din valoarea proiectului de investitii, iar contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de minimum 15% din valoarea proiectului", se arata intr-un comunicat al ANIMMC.

Cine poate beneficia de finantare

Pot beneficia de acest program intreprinderile nou-infiintate, microintreprinderile, precum si intreprinderile mici si mijlocii care au capital social integral privat, doar daca si-au platit la timp datoriile la bugetul de stat, bugetele speciale si bugetele locale, daca nu au credite restante, nu sunt in stare de faliment ori de lichidare. Alte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantii: sa nu aiba afacerile administrate de un judecator-sindic, sa respecte criteriul de independenta, sa indeplineasca conditiile impuse de banca la acordarea de credite.

Oficialii ANIMMC precizeaza ca o societate este considerata intreprindere nou-infiintata daca are "o vechime" de cel mult doi ani atunci cand solicita finantarea sau nu a inregistrat venituri din exploatare in ultimul an fiscal, are un numar mediu anual de salariati de maximum 49 inclusiv si o cifra de afaceri anuala echivalenta in lei cu pana la 8 milioane euro ori un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro.

Potrivit aceleiasi surse o societate comerciala este considerata microintreprindere daca a fost infiintata cu un an inainte de a solicita finantarea, a inregistrat venituri din exploatare de cel putin 3 luni; numarul de salariati este de noua inclusiv, iar cifra de afaceri anuala e de pana la 8 milioane euro ori rezultatul anual al bilantului contabil nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro.

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, conditiile sunt: sa fie infiintate cu cel putin 2 ani inaintea datei de solicitare a finantarii, sa fi inregistrat venituri din exploatare in fiecare dintre ultimii 2 ani anteriori solicitarii; sa aiba un numar mediu anual de salariati de maximum 249 inclusiv, o cifra de afaceri anuala echivalenta in lei cu pana la 8 milioane euro sau un rezultat anual al bilantului contabil mai mic de 5 milioane euro, se mai arata in comunicatul ANIMMC.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.