Patronii RAFO au intrat in fibrilatii. Statul si Petrom i-ar putea lasa fara rafinarie. Acum, RAFO incearca pe toate caile sa smulga inapoi citeva procente din actiunile pe care le va lua Ministerul Finantelor.

Manevra de resapare a RAFO este pe cale sa se impotmoleasca, in favoarea statului. Chiar si in scenariul in care va fi dusa pina la capat conversia in actiuni a datoriilor de 9.000 de miliarde de lei la buget, grupul de firme Balkan Petroleum va detine doar un pachet minoritar care totalizeaza 47%.

Petrom prefera executarea

Cel mai mare actionar va fi statul, cu 43%. Alte 8% ar urma sa apartina Petrom. Practic, daca obtine sprijinul Petrom, statul poate prelua controlul in consiliul de administratie si poate schimba administratorii rafinariei. Mai mult, daca se ajunge la o intelegere cu Petrom, pachetul majoritar poate fi vindut, cu totul, oricarui investitor interesat. Astfel, pentru Ministerul Finantelor, chiar si solutia fortata a conversiei este mai avantajoasa decit pentru Balkan Petroleum. Petrom, in schimb, insista in acest moment pe executarea rafinariei.

"Petrom va depune toate eforturile si va actiona, prin toate formele si modalitatile prevazute de lege, pentru recuparea creantelor sale fata de RAFO, neacceptind calitatea de actionar la aceasta societate", suna raspunsul companiei la intrebarea daca va sustine preluarea controlului de stat. Directorul RAFO, Paul Ivascu, sustinea saptamina trecuta ca Petrom ar prefera ca rafinaria sa intre in faliment, pentru ca astfel ar scadea concurenta pe piata.

Oferta ostila

Spectrul pierderii controlului i-a facut pe patronii RAFO sa ceara rascumpararea actiunilor chiar la valoarea nominala. Oferta a fost promovata agresiv si s-au gasit chiar doi "concurenti", care sustin ca vor si ei actiuni la rafinarie. RAFO nu are nevoie decit ca statul sa cedeze 2% din actiuni, pentru a nu mai putea avea controlul. In plus, un angajament de vinzare din partea Ministerului Finantelor ar presupune recunoasterea conversiei creantelor in actiuni. Pe de alta parte, statul nu va putea fi sigur ca va incasa din cele 9.000 de miliarde de lei decit aproximativ 400 de miliarde, cit ar trebui sa dea Balkan Petroleum pentru a ajunge din nou in pozitia de actionar majoritar.

Negocieri cu Alfa Oil

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, a anuntat ca a invitat firma Alfa Oil din Elvetia la negocieri pentru preluarea actiunilor RAFO. Sebastian Bodu a mai declarat ca a aflat pe "canale bancare" ca Alfa Oil este o firma mica. Alfa Oil are un capital social de un million de franci elvetieni, ceea ce ii face pe reprezentantii Ministerului Finantelor sa fie circumspecti in ceea ce priveste puterea financiara a societatii Alfa Oil. Reprezentantii ANAF au anuntat ca vor continua sa conteste in instanta transformarea creantelor Ministerului Finantelor in actiuni. "Daca ne convine oferta Afla Oil, acceptam transformarea creantei RAFO in actiuni RAFO, daca nu continua procesul cu societatea din Onesti", a punctat Bodu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.