"Multinationalele dispun de mai multe moduri in care fac comertul ilicit cu tutun", a declarat Kathyrn Mulvey, directorul insarcinat cu politica internationala al grupului de presiune Corporate Accountability International (CAI). Potrivit organizatiei, politica producatorilor de tigari ar fi sa creeze cat mai multi dependenti de tutun, in special copii, folosindu-se de contrabanda.

Statele membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) s-au reunit in acesta saptamana la Geneva pentru a dezbate un nou protocol ce vizeaza contrabanda cu tutun, care va completa conventia antitabac a OMS intrata in vigoare in februarie 2005.

Comertul ilegal cu tutun se ridica la aproximativ 10% din totalul vanzarilor de tigari, iar guvernele pierd anual intre 40 si 50 miliarde dolari (27-34 miliarde euro), potrivit CAI. In tari din Africa, precum Nigeria, ponderea comertului ilegal este mai ridicata, fiind cuprinsa intre 10 si 16% din comertul total de tigari, a precizat Akinbode Oluwafemi, un militant ecologist.

Contrabanda cu tutun constituie "un motiv important de ingrijorare pentru sanatatea publica din Africa", a declarat Oluwafemi, adaugand ca, in Nigeria, un pachet de tigari de contrabanda "este mai ieftin decat bomboanele sau oricare alt produs".

Companiile Philip Morris si Japan Tobacco au fost acuzate de Comisia Europeana ca sustin retelele de contrabanda.