Rata pirateriei software ar putea descreste doar daca soft-ul legal ar fi mai ieftin, deoarece foarte putini romani isi permit sa plateasca aproximativ 1,5 milioane de lei pentru un CD cu licenta. Pe de alta parte, soft-ul nepiratat ar fi mai accesibil daca in Romania nu s-ar mai cumpara produse contrafacute in cantitati industriale. Asadar, ne invartim intr-un cerc vicios, din care sunt slabe sanse sa iesim in urmatorii ani.

"Dupa parerea mea, daca rata pirateriei ar scadea de la 73%, cat este acum, atunci, si pretul soft-ului legal ar scadea", ne-a declarat Nicolae Burchel, reprezentantul legal al Business Software Alliance. "Cand se va intampla acest lucru, agentii comerciali vor practica un adaos comercial mai mic pentru astfel de produse. Si, pe de alta parte, producatorii de software ar distribui produsele, in Romania, la preturi mai mici. De exemplu, Microsoft vinde, sa spunem, soft de 10 milioane de euro in Romania. Ar fi alta treaba daca vanzarile s-ar dubla - atunci, Microsoft ar face reduceri", a mai spus Burchel.

UE interzice orice subventie pentru IT

In acest moment, romanii asteapta sa fie aprobat proiectul de lege cu privire la introducerea leasingului pentru software. Initiatorii proiectului, membrii Asociatiei Nationale pentru Industria de Software si Servicii (ANIS) si Varujan Pambuccian, presedinte al comisiei IT din Camera Deputatilor, considera ca noul sistem de achizitionare a soft-ului va duce la scaderea pirateriei, cel putin in sectorul business.

"Statul a facut tot ce putea face din punctul de vedere al stoparii pirateriei. Se va aproba legea vanzarii in rate a produselor software, ceea ce va face ca acestea sa fie mai accesibile populatiei. Subventii din partea statului nu pot fi facute, deoarece UE interzice orice fel de subventii pentru astfel de produse", ne-a declarat Varujan Pambuccian.

Dupa parerea lui Nicolae Burchel, statul roman ar putea face reduceri doar pentru sectoarele defavorizate, cum ar fi scolile, universitatile sau spitatele. "Deja exista un proiect cu Microsoft pentru scoli. Statul nu are ce sa mai faca, statul trebuie sa-si cumpere in primul rand pentru el", a mai spus Burchel.

Piata IT s-ar dubla daca pirateria ar scadea cu 10%

In cazul scaderii ratei pirateriei cu 10%, veniturile industriei IT din Romania ar creste cu 140 milioane de dolari, dupa parerea specialistilor de la Business Software Alliance - adica, s-ar dubla. In acelasi timp, taxele si impozitele colectate de bugetul de stat ar creste cu 21 milioane de dolari, putandu-se inregistra cresteri si din punctul de vedere al numarului locurilor de munca.

Aceiasi specialisti au ajuns la concluzia ca preferinta romanilor pentru soft-ul fara licenta are un puternic impact negativ asupra economiei Romaniei. Fenomenul implica scaderea activitatii distribuitorilor de soft, limitarea industriei IT locale si migrarea specialistilor. In anul 2003, Romania a suferit pierderi de 49,3 milioane de dolari din cauza contrafacerii acestor produse IT, rata pirateriei fiind de 70%. Statisticile arata totusi ca rata scade de la an la an. Astfel, in 2000, rata era cu 7% mai ridicata decat anul trecut, iar in urma cu sapte ani, cu 14 procente mai mare. Cea mai brusca scadere a fost inregistrata in momentul in care a fost aprobata Legea drepturilor de autor, care incrimineaza contrafacerea. Astfel, rata pirateriei software a suferit o scadere de 7% numai pe parcursul unui an, ajungand de la 93%, in anul 1995, pana la 86%, un an mai tarziu.

Asadar, situatia pare mult mai buna in acest moment, daca se face o comparatie cu anul 1995, cand la 100 de produse soft cumparate, doar sapte aveau licenta.

Vanzarile IT din Europa ar putea creste cu 20 miliarde de dolari

La nivelul continentului european, reducerea pirateriei software cu 10% ar insemna cresterea vanzarilor supuse impozitarii cu aproximativ 20 miliarde de dolari, crearea a 250.000 de locuri de munca in industria high-tech si dublarea industriei IT.

Studiul IDC, efectuat pentru 57 de tari din toata lumea, analizeaza impactul industriei IT asupra economiei nationale si beneficiile economice ale adoptarii si aplicarii legilor care protejeaza proprietatea intelectuala.

"In special, industriile locale vor avea de castigat mai mult decat importatorii multinationali, mai ales pentru ca multe beneficii vor influenta companiile locale de servicii si distributie. Aceste firme nu-si permit sa imparta riscul pirateriei software intre mai multe tari sau regiuni. Pe de alta parte, vor avea posibilitatea sa reinvesteasca in propria afacere", a declarat John Gantz, presedinte si seful biroului de cercetare al IDC.

In magazine, soft-ul ajunge pana la 2,5 milioane de lei

O explicatie pentru faptul ca in Romania se cumpara soft ilegal in cantitati industriale se poate gasi in orice magazin de produse IT, pe rafturile cu soft, si, bineinteles, in buzunarele romanilor. In Romania un CD nepiratat poate ajunge pana la pretul de 2,5 milioane de lei, aproximativ jumatate din salariul mediu net pe economie. In general, software-ul educativ are preturi cuprinse intre 800.000 de lei si 2,4 milioane de lei. Prin urmare, nu e tocmai dificil de inteles motivele pentru care romanii prefera sa cumpere de la colt de strada, CD-uri cu acelasi continut, la preturi de 200.000-300.000 de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.