In ultima perioada, tot mai multi investitori straini au preferat sa joace la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Este un lucru pozitiv, care are insa si o latura negativa, spun specialistii, cauzata de lichiditatea redusa. Acest lucru va determina cresterea cotatiilor si, astfel, micsorarea numarului investitorilor romani.

Aprecierea leului fata de valutele importante, dolar si euro, este resimtita pozitiv si la Bursa, prin cresterea numarului investitorilor straini pe piata de capital. Luna precedenta au investit in valori mobiliare 29 de persoane fizice si 23 de persoane juridice nerezidente, in timp ce au iesit de pe piata doar sase persoane fizice. Suma intrata la Bursa a fost, astfel, de peste un miliard de lei in luna octombrie. Nu doar nivelul in scadere al inflatiei ii va determina, in viitor, pe investitorii straini sa joace la bursa romaneasca, ci si diversificarea ofertei BVB, ca urmare a procesului de consolidare pe care tocmai il parcurge aceasta institutie.
Specialistii sustin insa ca exista si un aspect negativ al cresterii numarului strainilor pe piata de capital autohtona. Pe fondul unui volum de lichiditate redusa, cotatiile vor creste, astfel ca unii investitori romani nu-si vor mai permite sa joace pe piata bursiera. De altfel, aspectul lichiditatii constituie problema cu care se confrunta, pentru prima data, in acest an, Bursa. Daca pana acum partea negativa o reprezenta lipsa banilor, a investitorilor, acum numarul mic de actiuni bune ii pune in dificultate pe jucatorii de pe aceasta piata. Mai trist este ca nici nu se prevede, in viitorul apropiat, aparitia unor emitenti noi. Recent, reprezentantii BVB au declarat ca in 2005 vor intra pe piata doar doua societati. La jumatatea anului viitor, se vor lista la BVB si trei societati de stat - Electrica Transilvania Nord, Electrica Muntenia Nord si Transelectrica -, insa numarul actiunilor tranzactionate va fi nesemnificativ, reprezentand doar 0,5%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.