Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a atras din nou, joi, atentia asupra faptului ca autoritatile nu trebuie, sub nicio forma, sa relaxeze politica fiscala, si a cerut ca BNR sa nu fie lasata singura in corectia deficitului extern.

"Noi in momentul actual nu avem nevoie de relaxare fiscala, este ultimul lucru de care are nevoie Romania. Din contra, trebuie inasprita putin politica fiscala", a declarat Isarescu.
Pentru 2007, statul a raportat un deficit bugetar de 2,4% din PIB, iar bugetul pe 2008, aprobat de Parlament si promulgat de Presedinte, prevede un deficit bugetar de 2,7% din PIB.

Guvernatorul a precizat ca, in cazul reducerea deficitului de cont curent s-ar face numai prin politica fiscala, masurile nu ar provoca accelerarea inflatiei, dar ca solutia optima pentru Romania, in prezent, este un mix de politici.

Guvernatorul a atras atentia ca adancirea deficitului de cont curent, care este dificil de atenuat. "O reducere a deficitului extern cu 1%, mai ales intr-un an electoral ar fi extrem de dureroasa", a avertizat Isarescu.
"Nu sugeram nevoia unei corectii de mari proportii a deficitului extern, aceasta trebuie sa se faca treptat. Nu suntem, asa cum s-a comentat, in situatia de a nu ne mai putea finanta deficitul de cont curent, dar trebuie sa dam semnalul ca am inceput sa-l corectam", a mai spus Isarescu.

Banca centrala a estimat deficitul de cont curent la circa 14,2% din PIB in 2007.
In primele 11 luni ale anului trecut, deficitul de cont curent s-a adancit cu 72,6% fata de acelasi interval din 2006 la 15,3 miliarde euro, valoare ce reprezinta circa 13% din PIB-ul estimat pentru 2007. In acelasi timp, investitiile straine directe au insumat 6,55 miliarde euro in intervalul ianuarie-noiembrie 2007 si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 43%.

Agentia de evaluare financiara Fitch estimeaza, insa, ca deficitul de cont curent al Romaniei poate ajunge la 17,5% din PIB in 2008, fiind acoperit intr-o masura mai mica din investitii straine, care ar putea reprezenta 5,5% din PIB in acest an, fata de 6% in 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.