"Noi in momentul actual nu avem nevoie de relaxare fiscala, este ultimul lucru de care are nevoie Romania. Din contra, trebuie inasprita putin politica fiscala", a declarat Isarescu.
Pentru 2007, statul a raportat un deficit bugetar de 2,4% din PIB, iar bugetul pe 2008, aprobat de Parlament si promulgat de Presedinte, prevede un deficit bugetar de 2,7% din PIB.

Guvernatorul a precizat ca, in cazul reducerea deficitului de cont curent s-ar face numai prin politica fiscala, masurile nu ar provoca accelerarea inflatiei, dar ca solutia optima pentru Romania, in prezent, este un mix de politici.

Guvernatorul a atras atentia ca adancirea deficitului de cont curent, care este dificil de atenuat. "O reducere a deficitului extern cu 1%, mai ales intr-un an electoral ar fi extrem de dureroasa", a avertizat Isarescu.
"Nu sugeram nevoia unei corectii de mari proportii a deficitului extern, aceasta trebuie sa se faca treptat. Nu suntem, asa cum s-a comentat, in situatia de a nu ne mai putea finanta deficitul de cont curent, dar trebuie sa dam semnalul ca am inceput sa-l corectam", a mai spus Isarescu.

Banca centrala a estimat deficitul de cont curent la circa 14,2% din PIB in 2007.
In primele 11 luni ale anului trecut, deficitul de cont curent s-a adancit cu 72,6% fata de acelasi interval din 2006 la 15,3 miliarde euro, valoare ce reprezinta circa 13% din PIB-ul estimat pentru 2007. In acelasi timp, investitiile straine directe au insumat 6,55 miliarde euro in intervalul ianuarie-noiembrie 2007 si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 43%.

Agentia de evaluare financiara Fitch estimeaza, insa, ca deficitul de cont curent al Romaniei poate ajunge la 17,5% din PIB in 2008, fiind acoperit intr-o masura mai mica din investitii straine, care ar putea reprezenta 5,5% din PIB in acest an, fata de 6% in 2007.