Suma inseamna nu mai putin de 10% din PIB
,In luna octombrie, deficitul balantei comerciale a fost de 668,2 milioane de euro, ridicand dezechilibrul intre nivelul exporturilor si cel al importurilor la 5.312,3 milioane de euro - aproximativ 10% din PIB - pe primele zece luni ale anului. "Acesta este un nivel record in istoria tarii noastre.
Probabil, pana la sfarsitul anului, deficitul comercial va ajunge la circa 6,5 miliarde de euro, apropiindu-ne de un nivel de 12 la suta din PIB", este de parere profesorul de economie Daniel Daianu. Potrivit acestuia, partea buna a lucrurilor este ca circa 40-50 la suta din deficitul comercial este acoperit de banii pe care romanii din strainatate ii trimit in tara. Vestea rea este ca exista premise ca deficitul comercial sa creasca in continuare. Puternica apreciere a leului din ultima perioada fata de moneda europeana va stimula importurile, care sunt tot mai ieftine, si va dezavantaja exportatorii, care inregistreaza pierderi din ce in ce mai mari. Pe langa politica BNR, de neinterventie pe piata valutara, la aprecierea monedei nationale contribuie, prin cantitatea mare de valuta intrata in tara, si privatizarile importante - Petrom, Electrica sau Distrigaz - pe care le-a incheiat Romania in ultima parte a acestui an.

"Totusi, nu vom avea la nesfarsit privatizari de asemenea calibru. Acum este important sa mizam pe o politica de stimulare a investitiilor productive, nu speculative. Intreprinderile romanesti au nevoie de asimilarea unor tehnologii noi, scaderea costurilor, aliante strategice. Romania trebuie sa-si sustina cat mai bine activitatile industriale care au cu adevarat sanse in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana", a mai spus profesorul de economie Daniel Daianu. in luna octombrie, exporturile au fost de 1.735,2 milioane de euro, in crestere cu 21,4% fata de luna corespunzatoare din 2003, in timp ce importurile au totalizat 2.218,4 milioane de euro, in crestere cu 10,2%, conform datelor Institutului National de Statistica.
Valoarea exporturilor din perioada ianuarie-octombrie a fost de 15.708,8 milioane de euro, iar importurile au insumat 21.021,1 milioane de euro. Principalii parteneri comerciali au ramas Italia (21,4% din exporturi si 17,4% din importuri), Germania (15% din exporturi si 15% din importuri) si Franta (8,5% din exporturi si 7,2% din importuri). Statele din Uniunea Europeana asimileaza 73,3% din exporturile Romaniei si asigura 65,1% din totalul importurilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.