Scumpirea gazelor naturale incepe sa produca efecte pe care autoritatile nu le-au luat in calcul. Micii producatori din diverse domenii vor fi nevoiti sa puna lacatul pe usa.

„Majorarea pretului gazului, indiferent ca vorbim de componenta de import sau cea autohtona, va duce la falimentul micilor companii. Cele care vor supravietui vor creste pretul de productie“, ne-a declarat Cezar Ioan Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR-1903.

De la 1 ianuarie, o mie de metri cubi de gaze naturale din import s-a scumpit cu 55 de dolari fata de ultimul trimestru al anului trecut, pana la 370 dolari. In schimb, pretul gazelor naturale din productia autohtona, de 470 lei/1.000 metri cubi, a ramas neschimbat deocamdata. Ioan Coraci spune ca scumpirea gazelor va afecta atat sectoarele industriale din domeniul chimiei si petrochimiei, cat si pe cel al ingrasamintelor. Unii dintre producatori vor trebui, astfel, sa-si reduca beneficiile chiar sub 5%, in conditiile in care, in acest moment, procentul de castig este de 5-8%.

Consecintele majorarii pretului gazului le vor suporta si producatorii din industria agroalimentara, ca si fabricile de mobila si de textile. Reprezentantul patronatului se asteapta ca efectele sa se faca simtite in urmatoarea perioada, cu exceptia sectoarelor in care ciclul de productie dureaza intre 60 si 90 de zile. „Si aici, falimentele si cresterea costurilor de productie nu vor intarzia sa apara dupa acest interval de timp“, avertizeaza presedintele UGIR-1903.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.