Nokia s-a declarat favorabila unui dialog cu Berlinul privind inchiderea uzinei de productie de telefoane din Bochum, excluzand inca posibilitatea revenirii asupra deciziei privind rambursarea subventiilor publice, informeaza AFP
"Avem deja un contract cu autoritatile nationale si regionale si suntem in mod clar deschisi la dialog cu toti actorii implicati", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant al grupului finlandez, Arja Suominen.
"Insa ne-am indeplinit obligatiile privind conditiile stipulate in contract, in legatura cu subventiile publice. Am informat autoritatile in cadrul stabilit" de catre aceste conditii, a adaugat aceasta.

Potrivit Ziua, Nokia a precizat ca a primit de-a lungul anilor 55,5 milioane euro drept subventii de stat de la landul Renaniei de Nord - Westfalia pentru uzina din Bochum precum si zece milioane euro pentru activitatile de cercetare si dezvoltare.

Anuntul privind inchiderea uzinei din Bochum pana la jumatatea anului 2008, precum si concedierea a 2.300 de angajati in Germania a suscitat un val de reactii de indignare in Germania.Inchiderea uzinei a suscitat indignarea sindicalistilor, iar sindicatul sectorului metalurgic si electrotehnic, IG Metall, a calificat planul social al Nokia drept "o pacaleala nemaipomenita".Nokia a tinut insa sa precizeze ca nu va reveni asupra decizei sale de a inchide uzina din Bochum.

Evenimentul Zilei informeaza ca cel putin 20.000 de manifestanti vor umple astazi strazile din Bochum, adunati intr-un protest impotriva companiei Nokia si a romanilor. Patronii finlandezi ai celui mai mare producator mondial de telefoane mobile sunt acuzati de desfiintarea a aproape 4.300 de locuri de munca.

Protestele fata de decizia Nokia de a reloca fabrica din Germania in Romania vor atinge astazi apogeul - 20.000 de oameni sunt asteptati sa marsaluiasca pe strazile orasului din regiunea Nordrhein-Westfallen. Circa 4.300 de persoane de aici urmeaza sa-si piarda locul de munca dupa ce finlandezii au anuntat sistarea productiei in Bochum incepand cu a doua jumatate a acestui an. Localnicii incep sa dezvolte resentimente fata de romani.

Demonstratia incepe in fata fabricii Nokia la ora locala 11.55. La eveniment sunt asteptati angajati ai mai multor unitati de productie din zona, cum ar fi cei de la fabrica Opel, care vor stopa productia la ora 11.00 pentru a se alatura protestelor. Nici politicienii nu vor scapa ocazia de a lua parte la mars - pana acum si-au anuntat prezenta seful partidului de stanga, Oskar Lafontaine, alaturi de reprezentantul ministrul regional al muncii, Karl-Josef Laumann (Partidul Crestin-Democrat).

In timp ce partidele se intrec in discursuri si indeamna populatia direct sau indirect sa renunte la telefoanele mobile Nokia, sentimentul de solidaritate a cuprins deja mare parte din populatia tarii - pe adresa nrwspd.de/nonokia, deschisa de Partidul Social-Democrat, au protestat deja circa 12.000 de persoane, potrivit secretarului general al Landului, Michael Groschek.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.