Decizia firmei Nokia de a transfera productia de telefoane mobile din Germania in Romania continua sa faca valuri in Europa.

Ministrul german de Finante, Peer Steinbrueck, caracterizeaza hotarirea Nokia de a inchide fabrica din Bochum drept “capitalism nomad” care pune in pericol reputatia companiei. "Este expresia unui capitalism nomad care submineaza sistematic sprijinul pentru acest sistem economic si social. Oamenii isi pierd increderea, iar acest fapt este extrem de periculos si de importanta politica", a declarat Steinbrueck. Decizia companiei este insa motivata, in opinia ambasadorului roman la Berlin, Bogdan Mazuru, de climatul economic favorabil din Romania. "Daca dispar locuri de munca din Bochum, acest fapt nu trebuie privit ca o vina a Romaniei", a spus Mazuru, care a subliniat ca Romania respecta reglementarile Uniunii Europene in domeniul concurentei.

La rindul sau, deputatul social-democrat german Axel Schäfer, ales in Bundestag din partea circumscriptiei electorale Bochum, unde se afla fabrica Nokia ce urmeaza a fi mutata la Cluj, a declarat pentru NewsIn ca muncitorii germani nu trebuie intaritati impotriva celor romani. Schäfer a respins categoric declaratiile premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, crestin-democratul Jurgen Ruttgers, care a pus la indoiala - in fata unei multimi furioase de muncitori de la fabrica din Bochum - calitatile muncitorilor romani. Ruttgers a spus ca nu crede ca acestia sunt "mai flexibili, mai harnici si mai cinstiti" decit cei germani. "O asemenea formulare este inacceptabila. Nu trebuie intaritati muncitorii dintr-o tara impotriva celor din alta tara. Doar stim ca exportam mai multe produse catre Romania decit importam. Asa ca trebuie sa dam dovada de moderatie", a spus Schäfer.

Nokia a anuntat, marti, ca va sista activitatile la fabrica din Bochum (Germania) pina la jumatatea anului, productia urmind sa fie transferata catre alte fabrici din Europa, inclusiv Romania, mai competitive din punct de vedere al costurilor. Acest plan implica disponibilizarea a 2.300 de angajati.

Guvernul german intentioneaza sa investigheze daca grupul finlandez Nokia a beneficiat de fonduri comunitare pentru transferarea productiei de telefoane mobile din Germania catre Europa de Est, acuzatie respinsa insa de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. O ipoteza valabila spune insa ca lucrarile de infrastructura la fabrica Nokia de la Cluj ar fi putut beneficia de subventii inainte de aderarea Romaniei la UE, potrivit unui purtator de cuvint al CE. Grupul finlandez a beneficiat de sustinere financiara de peste 80 de milioane de euro la ridicarea fabricii de la Bochum din partea landului Nordrhein-Westfalen. In prezent, autoritatile landului analizeaza in ce masura pot fi recuperate aceste fonduri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.