Bancile din zona euro preconizeaza o inasprire a standardelor de creditare in prima parte a anului 2008, pe fondul scaderii cererii pentru imprumuturi, au anuntat reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE).
Criza din piata creditelor, alaturi de inrautatirea perspectivelor de crestere economica si ale pietei imobiliare sunt principalii factori ce duc la inasprirea standardelor de creditare, in timp ce diminuarea numarului de fuziuni, slabirea sectorului imobiliar si scaderea increderii consumatorilor au afectat cererea, au transmis reprezentantii BCE.

Criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite ale Americii a dus la cresterea semnificativa a dobanzilor pe care trebuie sa le plateasca bancile la imprumuturile interbancare si a contribuit la o incetinirea economica rapida, care ameninta sa se extinda si in zona euro.

"Bancile au anuntat in general ca recenta criza din pietele financiare a ingreunat conditiile de acces la finantare in ultimele trei luni si estimam ca va afecta in continuare accesul la fonduri in urmatoarele trei luni", sustin reprezentantii BCE.

"Dorinta bancilor de a acorda imprumuturi a fost redusa intr-o anumita masura de efectele crizei financiare si ar putea continua sa fie afectata in urmatoarele luni", arata raportul trimestrial cu privire la creditare realizat de BCE.

"Aceste date apartin BCE si ar trebui sa fie un semnal de alarma, daca mai era necesar, ca riscurile de reducere a cresterii economice in zona euro s-au accentuat considerabil", a declarat Ken Wattret, economist sef in cadrul BNP Paribas.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.