Romania ocupa locul 68 in clasamentul celor mai libere economii din lume in anul 2008, realizat de institutul de cercetare american The Heritage Foundation, cazand cu un loc fata de clasamentul realizat pentru anul 2007, conform informatiilor publicate de institut
Wall- Street informeaza ca in ciuda scaderii in clasament, Romania se prezinta ca o tara cu o economie libera in proportie de 61,5%, reprezentand o crestere de 0,2 puncte procentuale fata de anul trecut.

Ungaria ocupa locul 43 in clasament, Romania fiind intrecuta si de Albania, care s-a plasat pe pozitia 56 si Bulgaria, ce a ocupat locul 59 in acest clasament.

Romania a intrecut insa state precum Grecia (80), Polonia (83) sau Rusia (134), nivelul inferior al clasamentului fiind dominat de state din Africa, America de Sud, Orientul Mijlociu si Asia Centrala.

Honk Kong a fost si in acest an lider al clasamentului, pentru al 14-lea an consecutiv, insa Singapore, ocupant al locului secund, se apropie cu rapiditate, conform clasamentului.

Potrivit ultimului raport al Bancii Mondiale, Romania poate atenua deteriorarea economiei prin politici fiscale mai prudente, dupa cum declara Adevarul.

Romania are in acest moment una dintre cele mai vulnerabile economii in comparatie cu alte state aflate in curs de dezvoltare, arata ultimul raport al Bancii Mondiale. Potrivit institutiei financiare internationale, cauza acestei situatii are radacini puternice in criza financiara din SUA.
Vulnerabilitatile economiei din Romania sunt mai mari decat in alte state emergente, a aratat economistul principal al Bancii Mondiale, Hans Timmer, in cadrul prezentarii raportului „Perspective economice globale 2008 in contextul crizei financiare din Statele Unite".

Una dintre solutiile care ar putea reduce riscul de crestere si mai mult a vulnerabilitatii economice ar putea fi intarirea politicilor fiscale. „Nu este un motiv de panica, dar aceste lucruri arata ca situatia nu este sustenabila. Politica fiscala a Romaniei ar trebui sa fie mai prudenta", a precizat Timmer.

Avem o datorie publica sub 50% din PIB, cand limita existenta in alte tari mai dezvlotate din UE se situeaza la 60%. Parerea mea e ca un buget expansionist pe plati nechibzuite ca al nostru atenteaza la productivitate, ceea ce este mult mai periculos decat deficitul de cont curent pe care-l avem", precizeaza analistul financiar Bogdan Baltazar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.