Analistii spun ca in acest an piata de profil se va orienta catre competitivitate si mai putin pe cresterea afacerilor.
Dupa o majorare estimata la aproximativ 17% in 2007, sectorul IT isi va mai tempera cresterea in acest an. Conform primelor previziuni IDC Romania, in 2008 valoarea pietei IT din Romania ar trebui sa atinga pragul de 1,37 miliarde de euro, inregistrand o crestere cu aproximativ 11% fata de anul trecut.

Piata de hardware va ramane, si in 2008, cea mai importanta componenta a pietei IT din Romania, in principal ca urmare a cererii foarte mari pentru calculatoare personale. Desi desktopurile vor depasi ca numar de unitati vandute laptopurile, cu un raport de aproximativ 3 la 1, ultimele vor continua sa se vanda excelent, cu o rata de crestere dubla fata de cea a desktopurilor. In pofida migrarii catre mobilitate si a cresterii masive a cererii pentru unitati notebook, per total rata de crestere a valorii pietei de calculatoare se va situa la aproximativ 10%.

Accesul la conexiuni influenteaza cererea de PC-uri

In 2008 se va vedea efectul maturizarii treptate a pietei si a scaderii preturilor la calculatoare, „Simbioza intre disponibilitatea conexiunilor broadband si rata de penetrare a calculatoarelor va deveni foarte evidenta in acest an", sustine Madalin Lazarescu, research manager, IDC Romania.
„Accesul la conexiuni broadband fixe si mobile se raspandeste destul de repede, ceea ce influenteaza in mod pozitiv si achizitia de calculatoare. Mai multe computere inseamna si mai multe conexiuni la internet, dar si mai multa cerere pentru broadband, ceea ce completeaza acest ciclu simbiotic", a mai spus Lazarescu.
In timp ce preturile si rata de penetrare mentin cresterea valorii pietei de calculatoare la aproape de 10%, investitiile in servicii IT vor fi mai mari cu 19,6% pana la sfarsitul acestui an, reprezentand o crestere cu doua puncte peste rata de anul trecut. Chiar si in aceste conditii, IDC atrage atentia companiilor care sunt implicate in industrie, in special celor locale, asupra excesului de optimism in ceea ce priveste obtinerea de noi contracte.
Competitia acerba va fi un factor marcant al acestui an, iar companiile nationale si multinationale se vor lupta pentru cote cat mai mari din investitiile locale, straine si fondurile structurale europene destinate serviciilor IT.

IMM-urile, viitorul industriei IT

Marius Ghenea, presedintele magazinului online Pcfun.ro, apreciaza ca la nivelul pietei de intreprinderi mici si mijlocii, vor domina achizitiile de sisteme informatice integrate (solutii tip mini-ERP) sau module ale acestora, precum sisteme de gestiune, sisteme POS, de management si business-intelligence.

„La nivelul corporatiilor mari, probabil ca, in conditiile in care acestea au deja sisteme ERP implementate, anul 2008 va fi 'dedicat>> implementarii unor sisteme mai moderne de relatie cu consumatorii, sisteme tip CRM, inclusiv cele online de relatie cu clientii, nu doar solutii e-commerce", a mai spus Ghenea.

Acesta a adaugat ca vor mai exista si alte investitii in zona de angajare online a consumatorilor. „Desi cresterile vor fi solide in acest an, companiile isi vor pune in valoare intreg arsenalul pentru a castiga teren", spune Calin Mirea, analist, IDC Romania. „Serviciile de suport si integrare de sistem vor continua sa domine piata serviciilor IT, iar contractele tip proiect vor deveni din ce in ce mai raspandite in decursul anului.
Asta va incuraja competitia, pentru ca acest tip de contracte cu un termen de finalizare clar stabilit ofera libertatea beneficiarilor sa migreze de la un furnizor la altul, mult mai usor decat in cazul unor contracte de servicii pe termen lung", apreciaza Calin Mirea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.