Intr-un clasament de 23 de tari privind pretul gazelor la consumatorii casnici, tara noastra ocupa locul 18
Romania sta bine atunci cand vine vorba de costul gazelor naturale si cel al energiei electrice. Statisticile realizate de Eurostat plaseaza tara noastra in a doua jumatate a clasamentului, cu cele mai mici preturi.
In ceea ce priveste sectorul gazelor, avem avantajul propriilor resurse, care acopera circa 70% din necesarul de consum. Situatia s-ar putea schimba insa anul acesta, tinand cont de presiunile puse de autoritatile de la Bruxelles pe cele de la Bucuresti, de a liberaliza pretul gazelor.

Potrivit datelor Eurostat, consumatorii casnici romani de gaze naturale plateau, la inceputul anului trecut, 7,6 euro/Gigajoule. Acest pret ne plaseaza pe locul 18 in randul a 23 de tari europene. Imediat in urma noastra se afla Bulgaria, cu 7,36 euro/gigajoule. Ultima tara clasata, din acest punct de vedere, este Estonia, unde clientii casnici ai firmelor de distributie platesc 4,99 euro/gigajoule.

La polul opus, cele mai scumpe gaze sunt in Suedia, cu 15,08 euro/gigajoule, tara urmata de Irlanda si Germania. Pentru consumatorii industriali, pretul gazelor este ceva mai mic, insa in randul celorlalte tari Romania se situeaza, la 7,31 euro/gigajoule, cu trei pozitii mai sus, pe locul 15. Prima clasata, cu cel mai ridicat nivel, este Germania (12,15 euro/gigajoule), iar ultima - tot Estonia, cu 3,69 euro/gigajoule.
Comisia Europeana forteaza liberalizarea tarifelor

Diferentele intre prima si ultima pozitie sunt uriase si ridica un semn foarte mare de intrebare asupra intentiilor Comisiei Europene de a crea o piata unica a gazelor naturale. Se mai pune problema ce se va intampla in Romania atunci cand statul va renunta sa mai controleze pretul gazelor naturale din productia interna.

Potrivit informatiilor din piata, acest lucru ar trebui sa se realizeze pana la 1 ianuarie 2009. Liberalizarea pretului gazelor domestice ar putea duce automat la un nivel egal cu cel al importurilor, singura referinta de „pret de piata" care exista. In absenta unor conducte care sa asigure interconexiunea sistemului romanesc de transport al gazelor cu cel al statelor din regiune si care sa faca posibile tranzactiile interstatale, reperul de pret pentru Romania este dat de importurile din Rusia.

Insa valoarea acestora este extrem de ridicata. La 370 de dolari pe mia de metri cubi, cu cat sunt evaluate acum importurile, pretul gazelor din productia interna ar trebui sa creasca cu aproape 90% ca sa ajunga la acelasi nivel.

Astfel, statul nu isi permite sa lase din mana pretul gazelor, pentru ca ar insemna aruncarea economiei in aer. In timp insa, odata cu punerea in practica a unor noi rute de transport european al gazelor, care sa treaca si prin Romania, piata ne va obliga la liberalizarea pretului gazelor. Avand posibilitatea de a-l vinde in Bulgaria, Ungaria sau in alte tari din regiune, producatorii de gaz locali - Romgaz si, in special, Petrom, controlata de un grup privat - nu vor ezita sa faca acest lucru, daca vor obtine castiguri mai mari.
Pret avantajos al electricitatii

Situatia pe piata de electricitate este diferita de cea din sectorul gazelor naturale. In acest caz, Romania nu mai este izolata, avand posibilitatea de schimb cu tarile vecine, lucru care se reflecta si in nivelurile de pret mai ridicate comparativ cu celelalte state europene. Romania ocupa o pozitie favorabila doar in ceea ce priveste pretul pentru consumatorii casnici.

Din acest punct de vedere, tara noastra se afla pe locul 21 din cele 27 de state membre UE, cu 0,085 euro/kWh. Pe prima pozitie se afla Italia, cu 0,16 euro/kWh, iar pe ultima Letonia, cu 0,05 euro/kWh. Pentru consumatorii casnici, preturile sunt stabilite inca de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Din punctul de vedere al pretului platit de consumatorii industriali, care in majoritatea cazurilor si-au ales singuri furnizorii, Romania se plaseaza in prima jumatate a clasamentului, cu cele mai ridicate niveluri, ocupand pozitia 11, cu 0,084 euro/kWh.

Prima clasata, cu cel mai ridicat pret, este Irlanda (0,11 euro/kWh), in timp ce ultima este Bulgaria, cu 0,04 euro/kWh. Cifrele sunt valabile pentru ianuarie 2007. O data cu punerea in functiune a celui de-al doilea reactor de la Cernavoda, in a doua parte a anului trecut, ponderea energiei nucleare - o sursa ieftina si sigura - in cosul de productie a tarii a crescut pana la 18%. Acest lucru a sporit atractivitatea Romaniei in plan regional, lucru dovedit de numarul tot mai mare companii europene care vor sa isi deschida sucursale locale de trading.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.