O proprietate intr-o tara din Uniunea Europeana sau intr-o destinatie turistica exotica se poate dovedi o investitie buna, mai ales ca, de multe ori, preturile sint mai mici decit cele ale locuintelor din Romania.
Achizitia unei proprietati in strainatate devine o operatiune relativ simpla atunci cind cumparatorul stie ce pasi are de urmat. Inainte de a cumpara o proprietate in strainatate, trebuie vizitate si cunoscute mai multe zone ale tarii respective. Este stiut faptul ca in fiecare stat exista regiuni cu proprietati mai scumpe si altele cu locuinte mai accesibile. Spre exemplu, in sudul Frantei si in Paris, proprietatile au cele mai mari preturi. In schimb, in capitala Germaniei, Berlin, pot fi gasite apartamente cu preturi rezonabile care se pot dovedi si o investitie profitabila, iar in Dubai, in zona litoralului, pot fi gasite apartamente la preturi mici in noile ansambluri rezidentiale. In Spania, cele mai scumpe proprietati se gasesc pe Costa del Sol, considerata cel mai frumos litoral continental al Mediteranei, iar partea sudica a Sardiniei ofera proprietati cu preturi mai mici decit in nordul insulei. De asemenea, zona turistica a Croatiei ofera proprietati la preturi atractive, comparative cu cele din cartierele Bucurestiului.

Chiar daca sinteti vorbitor de limba engleza, veti avea nevoie de traducator pentru limba tarii respective. Acesta se va dovedi util cind veti vorbi cu reprezentantii locali, bancherii si agentii imobiliari. De obicei, este bine sa angajati un tert care sa nu aiba interese de afaceri. Acest lucru este valabil si daca angajati un avocat, care sa se uite pe documentele finale. Etapa urmatoare o reprezinta contactarea unei agentii imobiliare locale, care sa indeplineasca rolul de ghid in prezentarea cit mai multor proprietati. Inainte de a va decide sa cumparati una dintre ele, vizionati in mai multe rinduri proprietatea respectiva. De asemenea, pentru o mai buna perspectiva, inainte de a lua o hotarire finala, comparati cit mai multe proprietati.

Pasul urmator este intilnirea cu banca. Indicat este sa apelati la o banca locala, nu la filiala din Romania, lucru care va va scuti de timp. Institutia financiara respectiva va crea un plan pe termen lung. Uneori este nevoie, in cazul unor mari tranzactii, de prezenta unui avocat, care sa va protejeze drepturile de cumparator. In ceea ce priveste creditul ipotecar, acesta presupune in multe state costuri initiale, platite in avans, care pornesc de la 10% din valoarea bunului achizitionat. In cazul Spaniei, aceste costuri acopera transferul bancar, taxa de timbru, onorariul notarial si transferul de proprietate. Iar in Croatia, in cazul in care vinzatorul doreste ruperea precontractului, acesta este obligat sa plateasca celeilalte parti 200% din valoarea acestui depozit de 10%.

Un element important este si moneda de finantare. In cazul majoritatii statelor europene, piata imobiliara opereaza cu euro. In ceea ce priveste rata de acoperire a creditului, aceasta variaza in functie de tara. Avantajoasa din acest punct de vedere este achizitia unei proprietati in Spania. Aici, creditul accesat de la banca acopera pina la 80% pe o perioada de 20 de ani, iar in Portugalia, creditul acopera doar 60-70%. Daca doriti achizitia unei proprietati in Franta, aveti posibilitatea de a plati si cash, ceea ce este mult mai convenabil, in provincie putind fi gasite locuinte acceptabile ca pret.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.