Depozitele populatiei la banci ar putea scadea, avand in vedere impozitarea cu 10% a castigurilor obtinute din dobanzi si diminuarea ratelor dobanzilor, apreciaza analistii. Bancherii cred, insa, ca volumul economiilor romanilor nu va fi afectat, principalul argument fiind faptul ca banii trebuie protejati de inflatie si ca principala optiune a populatiei pentru banii stansi este depunerea la banci.

Potrivit datelor Bancii Nationale, economiile populatiei au crescut in termeni reali cu 15% in 2004, fata de 2003. Economiile populatiei vor continua sa creasca in termeni reali si in 2005, ne-a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, dar nu la nivelul anului trecut. Oficialul BNR a apreciat ca veniturile suplimentare obtinute de persoanele fizice prin introducerea cotei unice de impozitare vor ajunge la banci si nu pe piata de capital.

Analistii afirma insa ca depunerile romanilor ar putea scadea."Este posibil sa ne confruntam cu o tendinta de scadere a economisirii de catre populatie, dar nu cred ca aceasta va lua amploare", ne-a declarat analistul financiar Florian Libocor. El a precizat ca volumul depunerilor de catre persoanele fizice va depinde si de modul in care va fi mediatizata scaderea dobanzilor prin prisma necesitatii acestei miscari legata direct de liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei - programata pentru 11 aprilie 2005 -, increderea in moneda nationala, respectiv alternativele de economisire sau de investitii.

Bancherii: Nu exista alternative

Bancherii mizeaza, insa, pe lipsa de optiuni in segmentul pastrarii economiilor de catre populatie. "Nu cred ca exista foarte multe alternative, astfel incat sa scada depozitele din banci, iar in cazul tuturor alternativelor (actiuni, investitii imobiliare, s.a.) costurile au fost marite", ne-a declarat Radu Ghetea, prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank si presedinte al Asociatiei.

"In Romania nu sunt prea multe variante de a efectua plasamente", crede si directorul general adjunct al BRD-GSG, Petre Bunescu. Potrivit acestuia, clintii BRD nu au dat buzna la ghisee pentru a-si retrage economiile, soldul zilnic (n.n. diferenta dintre depuneri si retrageri) fiind in crestere. In mod similar, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca depunerile persoanelor fizice "ar putea scadea putin, dar nu accentuat, pentru ca oamenii n-au optiune". Un alt argument adus de bancheri este siguranta pe care o ofera bancile. Potrivit directorului de retail al Bancii Transilvania, Utku Ogrendil, exista posibilitatea sa scada economisirea bancara, dar depunerea banilor intr-o institutie de acest fel inseamna siguranta.

Baltazar: Piata de capital, o optiune

"In mod obiectiv, pentru foarte putini oameni 5.000-6.000, va fi o schimbare a directiei fondurilor lor catre piata de capital", ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. El apreciaza ca aceasta va fi alegerea celor instariti, respectiv a celor carora le place sa joace. Baltazar crede, insa, ca rata de crestere a economiilor populatiei se va plafona in 2005.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.