Desi se proclama liberala, actuala guvernare intentioneaza sa extinda implicarea statului in economie. Dupa esecul rasunator al proiectului ANL, autoritatile centrale si locale doresc sa joace un rol activ si pe piata imobiliara. In acest sens, noul primar al Capitalei, Adriean Videanu, a anuntat ca intentioneaza sa cumpere anual mai multe mii de apartamente de pe piata libera, pentru a le transforma in locuinte sociale.

Fostul vicepremier isi argumenteaza ideea prin faptul ca pretul unui apartament cumparat de pe piata este cu 50 la suta mai ieftin decat unul nou construit, un atu in plus fiind si timpul necesar construirii - 2 ani, sustine Videanu, fata de cele doua 2 luni necesare organizarii licitatiei de achizitie de pe piata a apartamentelor libere existente. Calculul actualului primar este insa unul incorect, in conditiile in care acesta afirma ca suma pe care primaria o va plati pentru respectivele apartamente este una mica, ce poate fi recuperata din chirii in 50 de ani. Videanu isi sustine proiectul luand in calcul preturi invechite, de mult depasite de realitatile pietei.

El aminteste ca intre 2000 si 2002 au fost cumparate de pe piata imobiliara 165 de apartamente in valoare totala de 1,5 milioane de dolari, la un pret de 9.000 de dolari apartamentul. In prezent, pretul minim pentru un apartament cu doua camere este, pe piata imobiliara, de 30.000 de euro, si nu de dolari. Daca adaugam faptul ca statul percepe o chirie medie de 300 de mii de lei pe luna, rezulta ca ar fi necesari 300 de ani pentru a putea amortiza "investitia" facuta, ignorand dobanzile aferente.

In schimb, pentru a recupera respectivii bani in 50 de ani, asa cum a promis Videanu, luand in calcul si dobanda, statul ar trebui sa creasca respectivele chirii la nivelul pietei, si anume la 100 de euro pe luna. Si asta in conditiile in care cei care ar trebui sa beneficieze de aceste apartamente sunt fie someri, fie pensionari, cu un venit lunar de 50 de euro.
In plus, prin decizia actualului Guvern de a retroceda in natura proprietatile imobiliare preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 (inclusiv a sediilor de partide, ambasade, institutii, spitale), noua putere se afla intr-o situatie ingrata, fiind nevoita sa lase mai multe zeci de mii de familii chiriase fara locuinte, care urmeaza a fi retrocedate fostilor proprietari.

In aceste conditii, in cadrul coalitiei de guvernamant, se discuta posibilitatea de a se achizitiona locuinte de pe piata libera pentru a fi apoi inchiriate celor care au ramas pe drumuri in urma retrocedarilor. Fostul premier Adrian Nastase, care s-a confruntat la randul sau cu aceasta problema, a criticat propunerea puterii, afirmand ca "in ecuatia retrocedarilor propuse de actualul Guvern, din statistici rezulta ca de prevederile acestor masuri vor beneficia aproximativ 600.000 de cetateni, in timp ce peste 14 milioane de platitori de taxe si impozite vor trebui sa suporte povara acestor despagubiri".

In prezent, in Bucuresti exista peste 40.000 de cereri de retrocedare a caselor nationalizate, aproximativ 60.000 de familii putand fi afectate de acestea. Daca adaugam un numar echivalent de apartamente celor pe care deja Videanu a anuntat ca le va cumpara, rezulta ca statul ar putea arunca o suma de 2 miliarde de euro pe piata imobiliara.

Insa cel mai important efect al unei asemenea masuri ar fi reprezentat de denaturarea raportului dintre cerere si oferta. In urma cumpararii de apartamente de pe piata, oferta va fi din ce in ce mai redusa, in timp ce, o data cu micsorarea dobanzilor creditelor imobiliare, cererea va fi din ce in ce mai mare, rezultand o explozie inevitabila a preturilor. Si asta in conditiile in care se construieste destul de putin in Capitala.

Pentru lamuriri suplimentare am incercat ieri sa il contactam pe noul primar al capitalei, care insa nu a fost de gasit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.