In publicitatea romaneasca, reclamele cu tema erotica sunt „timide" din cauza amenintarilor cu sanctiuni ale CNA si a reticentei clientilor

Erotismul este una dintre „retetele" folosite cu succes in publicitate pentru a atrage atentia consumatorilor. Atat timp cat niste sani voluptuosi sau un „pachet" de pectorali au forta sa intoarca priviririle pe strada, regula este valabila si in publicitate.

Sexualitatea in literatura, in cinematografie, chiar si in media (revistele pentru adulti si publicatiile tabloide) a reprezentat o afacere sigura de succes. Se intampla oare acelasi lucru si in publicitate? Este adevarata sintagma „Sex sells" (sexul vinde)?

Oamenii de creatie din Romania se feresc sa dea un raspuns categoric, da, erotismul vinde! Cei mai multi spun ca acesta poate vinde cand este folosit cu relevanta. „Un barbat nud sau o tanti superbuna goala, stand langa raft, te va face sa cumperi mai iute un sac de cartofi? Depinde de produs, de obiectivele de comunicare si cele de marketing", afirma Raluca Feher, copywriter la agentia de publicitate CAP.

Cateva mostre din productia fierbinte autohtona: ...

Ema Prisca, director de creatie Graffiti BBDO, considera ca sexul poate vinde, dar nu in orice reclama. „Sexul, ca si religia, alt subiect cauzator de polemici, trebuie folosit cu maximum de relevanta si in tonalitatea potrivita". Se poate observa ca in majoritatea mesajelor in care apar scene de erotism se promoveaza cosmetice (parfumul Escape sau gama STR8), bauturi alcoolice (Bergenbier Ice, Sky Blu) si chiar frisca (Hulala).

Uneori, reclamele erotice sunt „aruncate" pe piata „ca nuca in perete". Un exemplu ar fi reclama la uleiul de gatit Spornic in care nu sunt evidentiate calitatile produsului, ci o aventura adolescentina a unui cuplu. Altul, de data recenta, este spotul pentru zaharul brun Lemarco, ce vrea sa arate „fata intunecata" a „marcii", dar eludeaza beneficiile pe care le poate avea cumparatorul. In schimb, sunt scoase din poseta personajului feminin cateva jucarii sexuale menite, probabil, sa incite si sa creeze o imagine inedita asupra unui produs traditional.

Un exemplu elocvent de succes al erotismului in publicitate a fost cel din Statele Unite al reclamei la gelul de dus Herbal Essencescare, care a folosit trupul gol al unei tinere sub dus. Printul este insotit de sloganul „Spuma noastra care catifeleaza pielea schimba H2O in H2OHHH" („Our moisture rich lather, turns H2O into H2OHHHH").

In sapte ani de la lansarea produsului, vanzarile au atins 700 milioane de dolari. Sexul, o lama de cutit cu doua taisuri

In publicitatea romaneasca, erotismul se misca stangaci. Exista branduri care s-au lansat folosind aceasta reteta. Marci ca Love Plus (prezervative), revistele „Biz" si „Tabu", Kandia (ciocolata) sau Ulpio (biscuiti) si-au incercat puterile pe taramul senzualitatii.

Exista insa o limita intre erotismul incitant si vulgaritate, limita pe care unii publicitari neexperimentati si teribilisti o depasesc putand compromite imaginea brandului. Ema Prisca sustine ca sexul „utilizat gratuit si cu publicul nepotrivit poate face mult rau".

Erotismul este un aspect firesc al vietii individului, iar mesajul, atat timp cat este corect tintit, corect dozat si adecvat brandului, poate avea rezultate importante. In caz contrar, raul poate fi mult mai mare, dupa cum afirma Ioana Manea, managing partner Loco Branding&Communication.

„Un om dezamagit cu greu iti mai acorda a doua sansa. Adevarul succesului de vanzari al reclamelor 'sexy>>, privit ca o lama de cutit cu doua taisuri, nu este o noutate", adauga Manea.

Erotismul poate eclipsa marca

Lucian Georgescu, managing partner la GAV Scholz&Friends, este de parere ca sexul poate sa vanda pana la un anumit punct, cand nu devine „onanie audiovizuala". „Actuala Romanie este un produs al sexului tranzitiei - care a procreat politicieni, vedete mass-media, sotii-milionare..."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.