Guvernul intentioneaza sa finanteze deficitul rezultat din contributiile la pensiile private prin obligatiuni de stat pe termen lung.
Impactul bugetar al aplicarii celui de-al doilea pilon al sistemului de pensii nu va fi substantial in 2008, dar va ajunge la 1% din PIB in 2016.

Guvernul si-a anuntat intentia de a finanta, prin emisiuni de obligatiuni pe termen lung, deficitul bugetului pensiilor de stat, rezultat din directionarea unei parti a contributiilor angajatilor catre fondurile private de pensii. Administratorii pensiilor private spun ca prin plasamentele pe care le vor putea efectua in respectivele obligatiuni, resursele financiare disponibile ale fondurilor se vor pastra in tara.
Ei avertizeaza insa ca listarea la Bursa a obligatiunilor trebuie urgentata, pentru ca acestea sa poata deveni un instrument financiar in care sa poata plasa banii contribuabililor la fondurile de pensii private.

Deficitul asigurarilor sociale se adanceste

In primul an de activitate a pietei pensiilor private, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale, pe care o plateste fiecare angajat, va ajunge in administrare privata. Cota va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani, pana in 2016. Desi, potrivit Guvernului, impactul aplicarii celui de-al doilea pilon al sistemului de pensii private nu va fi substantial anul viitor - valoarea contributiilor redirectionate catre fondurile private va insemna doar 0,19% din PIB -, in 2016 ea va creste substantial, atingand 1% din PIB-ul anului respectiv.

Deficitul rezultat va fi finantat prin emisiunea interna de obligatiuni de stat pe termen lung, "in vederea consolidarii curbei de randament al titlurilor de stat si a adancirii gradului de dezvoltare a pietei nationale", se arata in programul de convergenta adoptat de Executiv.

Decizia guvernamentala este benefica pentru fondurile private de pensii, majoritatea cu risc scazut, carora legislatia existenta nu le permite un grad foarte ridicat de diversificare a plasamentelor (mai ales pe Pilonul II), astfel incat investitiile lor trebuie orientate preponderent catre titlurile de stat.
Politica titlurilor de stat ramane totusi ingrijoratoare pentru fondurile private de pensii (care trebuie sa investeasca profitabil banii contribuabililor, incepand din cea de-a doua jumatate a anului viitor), avand in vedere discontinuitatea emiterii acestora pe piata locala de catre Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). In ultima perioada, mai multe emisiuni de astfel de titluri au fost anulate, pe motiv ca disponibilitatile existente in contul general al Trezoreriei Statului sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile. Din aceasta cauza, fondurile de pensii au cerut o atitudine disciplinata si transparenta a MEF. "Finantele ar trebui sa listeze la Bursa titlurile de stat, plasamentele fundamentale ale gestionarilor fondurilor de pensii, sa prezinte un calendar al emisiunilor, pe care sa-l si respecte", considera Radu Craciun, directorul pentru investitii a companiei Interamerican Pensii. O alta necunoscuta, cu privire la titlurile de stat romanesti, se refera la viitoarele dobanzi ale acestora. "Guvernul stie ca va avea cumparatori-captivi si probabil ca va emite titluri la niste randamente nu foarte bune", a avertizat si Doru Boboc, director de investitii la Allianz-Tiriac Pensii Private.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.