Cei care se imprumuta in alte monede decat cele in care au calculate salariile se expun unui risc suplimentar, fiind afectati direct de evolutia cursului de schimb
Aceste imprumuturi reprezinta, in prezent, 78% din totalul creditelor pentru populatie.

Apetitul romanilor pentru achizitia de bunuri de larg consum pe credit continua sa afecteze stabilitatea sistemului bancar autohton. La aceasta contribuie si evaluarea deficitara a riscurilor si instabilitatilor de pe pietele valutare, de catre persoanele care se imprumuta. Pericolul instabilitatii din mediul bancar isi poate gasi rezolvarea incepand cu 1 ianuarie 2008.

Structura actuala a creditelor acordate populatiei continua sa genereze riscuri suplimentare, din cauza inclinatiei accentuate de indatorare pentru achizitionarea de bunuri de consum. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, considera ca riscurile sunt determinate in principal de doi factori.

Primul se refera la ponderea ridicata, de 78% a creditelor de consum in totalul imprumuturilor pentru populatie, iar cel de-al doilea la deprecierea mai rapida a bunurilor achizitionate pe credit, comparativ cu perioada de amortizare a imprumutului.

In opinia analistului Bogdan Baltazar, riscurile sunt determinate, in primul rand, de o analiza si o evaluare incorecte a riscurilor specifice. „De exemplu, cei care se imprumuta intr-o moneda, alta decat cea in care isi incaseaza veniturile salariale, se expun unui risc suplimentar, fiind afectati direct de evolutia cursului de schimb.

Amenintarea este cu atat mai mare cu cat peste jumatate din totalul creditelor acordate sunt in valuta." Analistul a mai precizat pentru „Adevarul", faptul ca relaxarea normelor de creditare de catre banca centrala este, de asemenea, in masura sa alimenteze riscurile la nivel de sistem.

Argumentul principal al lui Baltazar este ca un grad de indatorare de 70% poate fi un factor de risc, mai ales ca in Romania avem de-a face cu salarii mici. Referitor la ponderea ridicata a creditelor de consum, Baltazar confirma opinia prim-viceguvernatorului si adauga faptul ca, spre deosebire de un credit pentru companii, a carui simpla utilizare poate genera venituri, unul de consum presupune costuri suplimentare


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.