Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va utiliza toate caile legale de atac impotriva hotararii actionarilor Rafo Onesti, care au aprobat, recent, conversia in actiuni a creantelor bugetare si garantate ale societatii, se arata intr-un comunicat al AVAS. Actionarii Rafo Onesti au aprobat, pe 30 martie, conversia in actiuni a datoriilor catre stat precum si majorarea capitalului social al rafinariei.

Potrivit directorului general al Rafo, Paul Ivascu, deciziile actionarilor au fost luate in conformitate cu planul de reorganizare al societatii aprobat, la sfarsitul anului trecut, de judecatorul sindic. AVAS a formulat anterior recurs impotriva deciziei judecatorului sindic, in calitate de creditor al Rafo, societate aflata sub incidenta Legii 64/1995 privind reorganizarea judiciara si falimentul. Autoritatea arata, de asemenea, ca instanta nu s-a pronuntat irevocabil asupra valorii creantelor contestate, inclusiv asupra creantei AVAS.

"Pe rolul instantelor judecatoresti exista litigii in legatura cu admiterea planului de reorganizare, iar adoptarea acestei masuri anterior pronuntarii justitiei asupra legalitatii propunerii planului de reorganizare privind conversia creantelor in actiuni incalca practic efectele autoritatii judecatoresti", se mentioneaza in comunicat. La sfarsitul saptamanii trecute, si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, anunta ca hotararea actionarilor societatii Rafo Onesti va fi atacata, deoarece nu exista intentia subscrierii acestor actiuni.

La jumatatea lunii noiembrie 2004, fostul Guvern a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale in valoare de circa 15.000 de miliarde de lei detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la Rafo si Carom. In luna decembrie, noul Cabinet a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, actul normativ mentionat, pentru a reevalua impactul masurilor cuprinse si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate. Suspendarea a expirat la 31 martie.

In prezent rafinaria este detinuta in proportie de 99% de catre Balkan Petroleum, o societate inregistrata in Marea Britanie. VGB Oil detine 50% din actiunile Balkan Petroleum, restul participatiei fiind in posesia unui fond de investitii - Central European Petroleum. Dupa conversia datoriilor in actiuni, participatia Balkan Petroleum va fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4%. Faber Invest&Trade ar urma sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar adjudeca o cota de 9,92%. VGB Oil ar controla 6,65% din actiuni, iar Tender SA 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar avea 4,18 actiuni la Rafo. Participatii mai mici de 1% ar reveni celorlalti creditori amintiti, inclusiv AVAS si firmei Prospectiuni SA. Per total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.