Romania ocupa pozitia a patra in lume si prima in Uniunea Europeana in functie de numarul taxelor pe care o companie trebuie sa le plateasca pe durata unui an, cu 96 de impozite, nivel dublu comparativ cu cel din alte tari europene, precum Polonia sau Slovacia, potrivit unui raport intocmit de PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala, care a analizat 178 de tari

PwC: Romania, campioana in UE la platit taxe si impozite Pe primele trei locuri in lume dupa numarul de taxe platite de o companie intr-un an, se afla Belarus (124 de taxe) Uzbekistan (118) si Ucraina (99). Cele mai putine taxe din UE se inregistreaza in Suedia, unde se platesc doar doua impozite, in Letonia (7).

Tara noastra a urcat o pozitie in clasament fata de editia de anul trecut, cand numarul taxelor identificate de autorii studiului s-a ridicat la 89.

In cazul Romaniei, exista 12 contributiil sociale pe an, 12 taxe pe valoare adaugata, iar alte taxe ca impozitul pe teren, pe cladiri si pe profit au o frecventa 4 ori pe an, pentru fiecare. De asemenea, exista si taxa pe urbanism, cu o frecventa anuala, mai spune raportul PwC.

Astfel, numarul taxelor solicitate in Romania este mai mare decat in orice alt stat din Uniunea Europeana, locul doi in Uniunea Europeana fiind ocupat de Polonia, care percepe anual un numar de circa 40 de taxe, aproximativ jumatate din nivelul din Romania

Studiul subliniaza ca, in ciuda faptului ca Romania si Ucraina au adoptat taxa unica de impozitare, numarul mare al celorlalte taxe percepute in aceste tari reduc beneficiile acestui sistem de impozitare.

In Romania, dintre cele 96 de taxe, 60 sunt in domeniul fortei de munca, intr-un an o firma fiind obligata sa realizeze cate 12 plati pentru fiecare din domenii precum contributia la asigurari sociale, contributia la asigurarile de sanatate, somaj.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.