Nokia, Bosch, Trelleborg. Trei nume mari care au intrat recent pe piata din Romania cu unitati de productie si planuri serioase de extindere. Si nu sunt singurele

Potrivit, Asociatiei Romane a Investitorilor Straini (ARIS), la nivelul lui iunie 2007, existau 77 de proiecte de investitii in faza de intentie, a caror valoare este de 2901,8 milioane euro si care, odata finalizate, ar putea asigura peste 23.000 de noi locuri de munca.

Potrivit ARIS, in ultimii ani s-a observat o preferinta a investitorilor straini pentru industria constructoare de masini si componente auto, electronice si electrocasnice, industria materialelor de constructii, bio-diesel si energie eoliana. Pe langa aceste domenii, industria ITC, imobiliarele si industria farmaceutica sunt inca trei sectoare atractive pentru noi investitori provenind atat din Asia, cat si din Europa. Iar estimarile pentru acest an dovedesc ca Romania are priza la marii producatorii ai lumii: investitii straine directe de 6,5-7 miliarde de euro.

La aceasta suma, concernul finlandez de telefonie mobila Nokia contribuie semnificativ si asta pentru ca a semnat, la sfarsitul lui martie, un memoriu privind o investitie de 60 de milioane de euro a� care va genera alte investitii, in total ajungandu-se la 200 de milioane de euro a� in Parcul industrial Tetarom III, aflat la 21 de km de Cluj-Napoca, in comuna Jucu.

Investitia va purta denumirea de Nokia Village si va include mai multe companii, principalul investitor fiind concernul finlandez, care si-a anuntat intentia de a incepe productia la 1 ianuarie 2008.
Potrivit vicepresedintelui Nokia, Raimo Puntala, compania estimeaza o investitie de 60 de milioane de euro in fabrica de la Cluj. Productia va incepe in prima jumatate a anului 2008, iar primii 500 de lucratori vor fi recrutati pana la sfarsitul acestui an.

"Tinta noastra este sa pornim constructia cat mai repede posibil, dar cel mai tarziu in aceasta primavara si sa pornim productia cel tarziu in prima jumatate a anului viitor. Pentru a grabi inceperea productiei, am planuit deja sa recrutam 500 de oameni in 2007, pentru a-i instrui", a spus Puntala.
Puntala a precizat ca Nokia deschide noua fabrica de la Cluj, avand in vedere cresterea cererii pe piata mondiala. "Am furnizat anul trecut aproape 350.000.000 de aparate Nokia la nivel mondial, cu 30% mai mult decat anul anterior. Estimam in 2007 o cerere cu 10% mai mare, ceea ce duce la nevoia de a extinde capacitatea de productie", a spus Puntala. Nokia are deja zece fabrici de terminale mobile, in noua tari.

Pentru constructia parcului industrial Tetarom III, Consiliul Judetean Cluj a primit un teren de 160 de hectare de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, din care Nokia va avea la dispozitie 90 de hectare. Viabilizarea terenului, aflat la 18 km de Cluj-Napoca, va costa circa 33 de milioane de euro.
Nokia va construi in Tetarom III linia de productie si un centru de cercetare. Investitia de la Cluj a fost estimata la 200 de milioane de euro si va crea aproximativ 15.000 de noi locuri de munca.
Bursa locurilor de munca pentru Nokia va oferi in prima faza 500 de posturi pentru persoanele care doresc sa se angajeze la viitoarea fabrica, 100 fiind pentru angajati cu studii superioare, iar 400 pentru cei cu studii medii.

"Cei care vor fi angajati vor urma un training de perfectionare in Ungaria sau Finlanda. Restul vor ramane in asteptare, in baza de date Nokia si vor fi selectati ulterior, pentru alte angajari care vor urma", a spus Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, adaugand ca Nokia isi propune angajarea a 3.500 de persoane pana la sfarsitul anului 2008.
In Nokia Village vor lucra pana la sfarsitul anului 2007, 1.300 de persoane, din care 500 pentru Nokia, 700 pentru Foxton si 100 pentru celelalte firme.

11 milioane si inca 11 de la Bosch

Grupul Bosch a inaugurat oficial la sfarsitul lunii mai o fabrica de tehnica lineara la Blaj, care se intinde pe o suprafata de 12.000 de metri patrati, unde a investit in prima faza 11 milioane de euro.

Fabrica, parte a diviziei Rexroth, produce componente de ghidaj pentru industria de masini unelte, iar in prezent are 180 de angajati, urmand ca numarul sa ajunga la 300 spre finalul anului viitor.

Dar investitiile Bosch in fabrica de la Blaj par sa continuie in forta. "Vom continua investitiile la Blaj si o sa trecem la a doua etapa, care va fi la acelasi nivel ca si prima, de 11 milioane de euro. (...) Investitia vizeaza extinderea capacitatilor de productie de componente de tehnica liniara si va fi demarata cand vom gasi terenurile aferente. Dupa aceasta poate fi si o a treia etapa de investitii", a spus directorul general al companiei Robert Bosch Romania si reprezentant al grupului Bosch, Brigitte Eble.
Ea a adaugat ca pana in 2010, cand se va atinge capacitatea de productie maxima, innvestitiile totale se vor cifra la 30-35 milioane euro.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.