Banca Nationala a Romaniei nu este avantajata decat pe termen scurt de aprecierea cursului de schimb al leului, care este periculoasa, deoarece, desi ajuta la temperarea inflatiei, stimuleaza cresterea deficitului extern, a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Isarescu a spus ca, desi institutia pe care o conduce este acuzata "ca tinteste cursul si nu inflatia", acest lucru nu reflecta realitatea, informeaza NewsIn.

In piata au existat suspiciuni ca banca centrala a intervenit in piata pentru a "slabi" leul, ceea ce s-ar fi reflecat in rezerva valuta a Romaniei, care a urcat in august cu 10,07% pana la 24,7 miliarde euro, evolutie explicata de BNR prin cresterea puternica a preturilor obligatiunilor guvernamentale detinute de banca centrala pe pietele internationale.

De altfel, dupa aprecierea leului din prima parte a anului, care a culminat cu nivelul maxim atins de moneda nationala fata de euro pe 2 iulie, cand Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro, a urmat o depreciere constanta a monedei nationale. Astfel, leul a pierdut peste 29 bani (9,37%) in doua luni, iar pe 21 septembrie banca centrala a afisat un curs oficial de 3,4026 lei/euro, nivel ce nu mai fusese atins de opt luni. Ulterior, nivelul de tranzactionare al leului a oscilat in apropiere de 3,35 lei/euro.

Aprecierea leului a "tinut" inflatia jos pana in luna iulie, la mai putin de 4%, insa odata cu inceputul turbulentelor pe pietele internationale, care au avut ca efect si deprecierea leului, inflatia anuala a sarit la 4,96% in august si la 6,03% in septembrie, constituind motivul principal al majorarii ratei dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,50%, decisa ieri de catre boardul bancii centrale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.