36,4% dintre companiile romanesti intervievate de compania de audit PricewaterhouseCoopers (PwC)au fost victimele unor infractiuni economice in ultimii doi ani

36,4% dintre companiile romanesti, victimele unor infractiuni economice In ciuda eforturilor sporite in privinta reglementarii si controlului, frauda ramane o amenintare majora pentru companiile din intreaga lume. Conform Studiului Global al PricewaterhouseCoopers asupra Infractionalitatii Economice, editia 2007, aproape jumatate (aproximativ acelasi nivel ca in anul 2005) dintre toate organizatiile care au participat la sondaj au declarat ca au fost victime ale unor infractiuni economice in ultimii doi ani.

Studiul, denumit „Infractionalitatea Economica: oameni, cultura organizationala si control” si publicat la fiecare doi ani, a fost realizat pe un esantion de 5.400 de companii la nivel mondial, fiind cel mai cuprinzator raport de acest gen. Studiul este efectuat in colaborare cu Universitatea Martin-Luther din Halle-Wittenberg, Germania. Sondajul de opinie a evidentiat ca 43% dintre respondentii la nivel global si 36,4% dintre respondentii romani au suferit de pe urma uneia sau mai multor infractiuni economice in ultimii doi ani. Totalul pierderilor directe declarate de catre respondenti au insumat 4,2 miliarde USD la nivel global si 13,7 milioane USD in Romania. Pierderile au survenit in urma unor infractiuni economice cum ar fi insusirea necuvenita de active, frauda contabila, mita si coruptia, spalarea de bani si incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Pe langa costurile financiare directe ale fraudelor, companiile au declarat ca au suferit de asemenea „daune colaterale” semnificative legate de activitatea curenta si de succesul afacerii lor. Dintre cei ce au declarat ca au suferit fraude in Romania, 88% au declarat ca au suferit pierderi colaterale in urma fraudelor.

Sondajul a aratat ca infractionalitatea economica este universala, afectand companii de toate marimile, de pe toate continentele si din toate sectoarele de activitate. Chiar daca frauda ramane o problema foarte dificila, majoritatea companiilor sunt increzatoare ca propriile controale vor limita pe viitor riscul de frauda. Doar 13% dintre respondentii romani (11% la nivel global) cred ca este posibil sa cada victima infractionalitatii economice in urmatorii doi ani.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.