"Daca Guvernul va schimba Codul Muncii in forta, fara sa tina cont de negocierile dintre patronate si sindicate, vom actiona in consecinta", a avertizat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa * Preventiv, cele cinci confederatii sindicale organizeaza, luna viitoare, un miting la care vor participa cel putin 75.000 de oameni

Dupa performanta de a unifica miscarea sindicala ai carei lideri se certau intre ei de cativa ani, Guvernul a mai reusit un record: a impacat liderii sindicali cu liderii confederatiilor patronale in plina lupta crancena pentru modificarea Codului Muncii. Adoptarea Codului Fiscal intr-o forma in care au de pierdut si patronii, si sindicalistii i-a facut pe capii miscarii sindicale sa propuna confederatiilor patronale reprezentate in Consiliul Economic si Social (CES) sa isi coordoneze actiunile asftel incat legea sa fie respinsa in Parlament.

Ca si patronii, liderii Cartel Alfa, BNS, CSDR, CNSLR-Fratia si "Meridian" spun ca nu pot accepta noul Cod Fiscal pe care Guvernul l-a intocmit fara consultarea partenerilor sociali. Astfel, conform sindicalistilor, cresterea accizelor la carburanti si introducerea accizelor la energie electrica vor duce la scumpiri in lant care vor afecta atat veniturile salariatilor, cat si activitatea unitatilor industriale.

"Nu exista nici o justificare pentru majorarea accizelor la carburanti. Deja am depasit nivelul minim din UE si, prin noua majorare, ajungem sa atingem, in 2005, cota prevazuta pentru 2011. Aceasta majorare si introducerea accizelor la energie electrica vor insemna presiuni majore asupra bugetelor firmelor din Romania. Cum nu vedem angajatorii dispusi sa-si reduca profitul, probabil vor vrea sa amortizeze pierderile prin disponibilizari sau prin inghetarea salariilor. In plus, semnalul dat de Guvern patronilor privind instabilitatea fiscala - oricand i se poate nazari ministrului de Finante sa mai mareasca o taxa - ii va impinge pe angajatori sa-si faca calculele de preturi pe un profit cat mai mare si ne vom trezi cu un soi de scumpiri preventive la majoritatea produselor", a explicat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

Dumitru Costin, liderul BNS, spera ca reprezentantii sindicalor in CES vor reusi sa convinga patronii sa faca front comun impotriva Guvernului deoarece si pe acestia ii supara modul in care sunt tratati de Guvern. "Nu este posibil intr-o tara civilizata sa elaborezi o lege la un sprit si dau exemplul accizelor la tigari. Conform noului Cod Fiscal, accizele la tigarile ieftine cresc mult mai mult decat cele la tigarile scumpe, ceea ce nu are nici o logica, dar este urmare a vorbei bune spuse de domnul Imre premierului Tariceanu la un sprit", a declarat Costin.

In ceea ce priveste modificarea Codului Muncii, comisia paritara, formata din reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale reprezentative in Romania, a inceput sa functioneze si ambele parti spera ca vor ajunge la un punct de vedere comun fara interventia Guvernului. Ritmul de lucru este foarte lent, circa 5 articole pe zi, deoarece trebuie avuta in vedere toata baza de date interna si externa si, in special, normele europene in domeniu. In aceste conditii liderii celor 5 confederatii sindicale cer Guvernului sa isi retraga propunerile de modificare initiate de Ministerul Muncii si sa dea asigurari ca punctul de vedere comun reiesit din comisia paritara va fi insusit intocmai, fara modificari, intr-un act normativ.

Totodata, cer presedintelui Basescu sa intervina ca moderator intre cele trei parti - Guvern, sindicate si patronate - pentru ca negocierile sa se finalizeze cat mai rapid. Aceasta cerere a fost adresata presedintelui Basescu inca de acum trei luni, de la izbucnirea scandalului legat de modificarea Codului Muncii, dar pana in prezent sindicalistii n-au primit nici un raspuns. Paralel cu aceste demersuri, sindicatele sunt hotarate sa-si continue si actiunile de protest dupa calendarul stabilit.

La mijlocul lunii viitoare va fi organizat in Bucuresti un miting comun al celor cinci confederatii, la care liderii estimeaza ca vor participa cel putin 75.000 de oameni. In cazul in care Guvernul nu va anunta ca lasa exclusiv in seama intelegerii dintre patronate si sindicate modificarea Codului Muncii se va trece la ultima forma de protest: greva generala. Liderii celor 5 confederatii au avertizat ca acest calendar va fi respectat numai in cazul in care "Guvernul nu va incerca sa foloseasca forta". "Avem semnale ca guvernantii, pe motiv ca ne miscam prea incet in comisia paritara, vor sa legifereze propunerile de modificare a Codului Muncii facute de Ministerul Muncii, fara sa mai tina cont de noi. Daca vor folosi forta, o vom folosi si noi. Acest calendar pe care, in mod civilizat, l-am facut public o sa pice si vom avea o reactie imediata si foarte dura", a anuntat Bogdan Hossu.

Actiunile comune ale celor cinci confederatii sindicale au debutat cu pichete de protest organizate in fata prefecturilor din toata tara si au continuat cu organizarea de mitinguri in cascada in orasele resedinta de judet, mitinguri la care au participat in total circa 200.000 de sindicalisti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.