Peste 1,14 milioane de persoane au aderat la fondurile de pensii private obligatorii, la o luna de la demararea sistemului

Una din garantiile sistemului de pensii este faptul ca acesta va atrage cei mai multi bani de pe piata romaneasca, exemplele de tip "FNI" sau "SAFI" nefiind posibile datorita reglementarilor legale stricte. De altfel, fondurile de pensii nici nu pot da faliment, doar administratorul lor putand intra in aceasta procedura.
Aproximativ 1,142 milioane de persoane au aderat, in perioada 17 septembrie-15 octombrie, la un fond de pensii privat obligatoriu (Pilonul II), cele mai multe adeziuni revenind ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii si Aviva Fond de Pensii. Cifrele au fost anuntate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) in baza rapoartelor depuse de 15 administratori din cei 18 autorizati sa activeze pe Pilonul II. Restul administratorilor ori au intrat recent pe piata pensiilor, ori nu au incheiat nicio adeziune.
Conform datelor CSSPP, circa 40% din numarul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani au aderat la Pilonul II. "Cifra arata interesul acestui segment de clienti pentru care, potrivit legislatiei, aderarea este un act optional", a declarat, joi, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, in cadrul unei conferinte de specialitate. Pentru cei cu varsta sub 35 de ani, unde aderarea era obligatorie, procentul celor care au semnat un contract se situeaza la circa 65%.

Oancea a adaugat ca numarul dublelor semnaturi se situeaza in jurul cifrei de 20.000, adica circa 2% din totalul contractelor de adeziune semnate in perioada 17 septembrie - 15 octombrie. La aceasta data, din totalul persoanelor care aderasera la un fond de pensii administrat privat, 48,41% erau barbati si 51,59% femei.

Riscurile sistemului sunt acoperite prin lege

Ar putea exista patru mari riscuri pe piata de pensii: riscul de faliment, de frauda, de investire si riscul demografic, dar toate acestea sunt "desfiintate" de prevederile legislative. Riscul de faliment nu exista decat pentru administrator, iar aceasta nu are niciun efect asupra fondului. Contributiile sunt garantate, minus comisionul administratorilor, iar fondul de garantare va fi inca un element pentru "linistea" contribuabililor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.