Munca la negru reprezinta 16-21% din PIB-ul Romaniei Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, amploarea muncii "la negru" in statele UE din centrul si estul Europei este mai mare comparativ cu nivelul din vechile state membre. Romania se afla pe locul cinci din punctul de vedere al proportiei reprezentate de munca la negru - 16-21% din PIB, potrivit unor date disponibile din 2006. Romania este depasita insa de Bulgaria (35% in 2004), Ungaria (18% in 1998), Letonia (18% in 2000) si Lituania(18,9% in 2002).

Eurobarometrul a indicat ca principalul motiv pentru care se recurge la munca "la negru" este beneficiul reciproc pe care il are atat consumatorul, cat si angajatul de a evita impozitele si taxele administrative.

De asemenea, la munca "la negru" recurg in special studentii, somerii si persoanele care lucreaza pe cont propriu. O proportie de 42% dintre romani considera ca somerii reprezinta categoria care practica munca la negru, iar 5% ca imigrantii ilegali, in timp ce persoanele care lucreaza pe cont propriu sunt vazute de 26% dintre romani ca predispuse la a nu-si declara veniturile.

Munca la negru este practicata in special in domeniul serviciilor menajere si personale, in constructii (mai ales in statele din centrul si estul Europei) si vanzarile en detail.